Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stora delar av Puerto Rico är ännu utan el – Trump ger USA:s insats en tia

Från 2017
Folk står i kö för att få matlådor i Puerto Rico.
Bildtext Folk i Puorto Rico står i kö för matutdelning.
Bild: EPA-EFE/Thais Llorca

En månad efter att orkanen Maria drog in över Puerto Rico är förödelsen ännu stor. USA:s president Donald Trump försvarar kraftigt hur hans administration har skött hjälparbetet.

Puerto Rico är fortfarande till stora delar i ruiner efter monsterstormen. Över 80 procent av ön är utan elektricitet och det råder brist på rent vatten.

Många invånare har isolerats på grund av att vägar och broar förstörts, de måste få mat och vatten levererat med helikopter.

Folk som vill att USA hjälper Puerto Rico mera demonstrerar.
Bildtext En del tycker att Trump borde ha gjort mera för att hjälpa Puerto Rico.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

President Trump har fått ta emot en del kritik gällande hur länge det dröjde innan USA kom till undsättning. Puerto Rico är ett självstyrande territorium tillhörande USA.

Betyg: 10/10

På torsdagen träffade Trump Puerto Ricos guvernör Ricardo Rossello i Vita huset.

Puerto Ricos guvernör Ricardo Rossello och Donald Trump i Vita Huset.
Bildtext Ricardo Rossello och Donald Trump i Vita huset.
Bild: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

Då Trump fick frågan hur han skulle bedöma sin administrations reaktion efter krisen, levererade han ett självsäkert svar.

– Vi var i själva verket på plats redan innan stormen. Jag ger oss en tia, sade han.

Strömavbrotten har lamslagit industrin

Guvernör Rossello sade att ön har fått all hjälp de har bett om. Han tillade ändå att det fortfarande finns mycket att göra för att undvika en humanitär katastrof.

Orkanen var ett hårt slag mot Puerto Ricos redan skakiga ekonomi. Bristen på el har bland annat lamslagit den viktiga läkemedelsindustrin och en stor del av restaurangerna håller fortfarande stängt.

Pojke på cykel i San Juan.
Bildtext Pojke i San Juan.
Bild: EPA-EFE/THAIS LLORCA

Trump sade att han tillsammans med kongressen kommer att bevilja lån till Puerto Rico för att underlätta återuppbyggnadsarbetet.

Tidigare har Trump antytt att USA:s stöd till territoriet inte kommer att fortsätta i det oändliga. Puerto Ricos skulder uppgår redan till över 70 miljarder dollar.