Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Både Bush och Obama ger kängor åt Trump: "Vi lever på 2000-talet, inte 1800-talet"

Från 2017
Uppdaterad 20.10.2017 08:29.
Den förre presidenten Barack Obama återvände till kampanjpolitik i ett valmöte för guvernörskandidaten Jim Murphy i New Jersey
Bildtext Den förre presidenten Barack Obama återvände till kampanjpolitik i ett valmöte för guvernörskandidaten Jim Murphy i New Jersey
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

De forna presidenterna George W. Bush och Barack Obama har i natt fördömt president Donald Trump och hans nationalistiska, främlingsfientliga linjedragningar.

Obama återvände till politiken i ett kampanjtal i delstaten New Jersey medan Bush höll ett sällsynt, politiskt tal i New York.

Bägge gick hårt ut mot Trump och hans splittrande uttalanden om religion, rasism, kvinnor och internationella relationer.

"Mobbning anger tonen"

Bush nämnde inte Donald Trump vid namn då han fördömde den rådande tidsandan i USA

- Det verkar som om trångsynthet uppmuntras. Vår politik tycks vara mer sårbar för konspirationer och för rena lögner, sade Bush i ett tal som han höll i en stiftelse som bär hans namn.

Han talade om amerikanska värden i en oroad ton och konstaterade att "man kan ser hur debatten förnedras av vårdslös grymhet."

- Mobbning och fördomar anger en nationell ton och ursäktar grymhet och trångsynthet i det offentliga livet. Det enda sättet att förmedla medborgerliga värderingar är att leva upp till dem själv, sade Bush.

De forna presidenterna Bill Clinton, George W. Bush och Barack Obama deltog i en golftävling i september
Bildtext De forna presidenterna Bill Clinton, George W. Bush och Barack Obama deltog i en golftävling i september
Bild: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

Ovanligt uttalande

Den förre republikanska presidentens hårda, förtäckta uttalanden om sin egen partikamrat orsakade höjda ögonbryn eftersom Bush så sällan har uttalat sig i offentligheten sedan han lämnade presidentposten för nio år sedan.

Tidningar som Washington Post skriver att det inte råder någon tvekan om att kritiken riktade sig mot den sittande presidenten och republikanerna som styr i Washington.

I valet år 2016 vägrade han att stöda Trump offentligt bland annat för att Trump var så kritisk mot hans far George Bush och hans lillebror Jeb Bush, en av de republikaner som tävlade med Trump i primärvalet.

Bush var också noga med att inte kritisera sin efterträdare, demokraten Barack Obama under hans åtta år vid makten.

Vi behöver en Martin Luther King som står upp ,vår förre president Obama kan vara den ledaren

Lukas Anderton, student

"Avvisar splittring och rädsla"

Några timmar efter Bush tal höll Obama sitt eget kritiska tal under ett valmöte för den demokratiske guvernörskandidaten Phil Murphy i New Jersey.

- Vi vill sända en signal till världen om att vi avvisar en politik som bygger på splittring, vi avvisar all politik som bygger på rädsla, sade Obama.

Han underströk vikten av att väljarna utnyttjar sin rätt att rösta, något som han tänker föra en aktiv kampanj för under de kommande åren.

- Den politik vi ser nu trodde jag att vi hade lämnat bakom oss. Vi lever på 2000-talet, inte 1800-talet, sa Obama som också kritiserade Trump utan att nämna honom vid namn.

Obama har hållit en låg profil sedan hans mandatperiod löpte ut i januari men han har då och då uttalat sig om politik, till exempel om rasism och sin omhuldade hälsovårdsreform, Obamacare.

Både Bush och Obama har hållit en relativt låg profil sedan de lämnade presidentposten
Bildtext Både Bush och Obama har hållit en relativt låg profil sedan de lämnade presidentposten
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

"Ny Martin Luther King"

Obama bemöttes med jubel av den demokratiska publiken i Newark, där folk skanderade "fyra år till" , som om det skulle ha varit frågan om Obamas eget valmöte inför ett presidentval.

– Jag kan hänvisa både till konstitutionen och till Michelle varför så inte kommer att ske, sa Obama med ett leende till de jublande åhörarna.

Studenten Lucas Anderton var en av de unga väljare som stod flera timmar i kö för att få höra Obama tala.

- Det är viktigt för mig, han är min hjälte så det är roligt att se hur han är ute och kämpar igen, sade Anderton.

- Vi behöver en Martin Luther King som står upp och jag kan se att vår förre president Obama kan bli den ledaren, tillade Anderton.

"Kan inte klaga om du inte röstar"

Obama berörde också sin omstridda hälsovårdsreform i sitt tal eftersom både republikaner i kongressen och Trump försöker häva det omfattande lagpaketet med olika metoder.

Det allra viktigaste är ändå enligt Obama, att folk går för ut och röstar både i lokala och riksomfattande val.

- Vi har alla ett ansvar för att demokratin ska fungera. Du kan inte klaga om du inte röstade.

Den förre presidentkandidaten, senator John McCain har blivit allt mer öppen i sin kritik av Trump
Bildtext Den förre presidentkandidaten, senator John McCain har blivit allt mer öppen i sin kritik av Trump
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

McCain sällar sig till kritikerna

Anmärkningsvärt är också att senator John McCain, Obamas republikanska motståndare i presidentvalet år 2008 också kritiserade Trump i hårda ordalag nyligen.

McCain som är ordförande för senatens inflytelserika utrikesutskott sade bland annat att den rådande amerikanska utrikespolitiken präglas av ”ogenomtänkt falsk nationalism.”.

Han anklagade den nuvarande presidenten för att isolera USA internationellt och för att ha övergett USA:s ledande roll på ett sätt som McCain ansåg "opatriotiskt."

Den gemensamma nämnaren i samtliga tal var enligt Washington Post "ett försvar av den liberala världsordningen som har rått sedan andra världskriget."

Det var en världsordning som gjorde USA rikt och den enda supermakten för närvarande, så som McCain uttrryckte det.

Källor: AP, Reuters, Washington Post

Diskussion om artikeln