Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sexuella trakasserier i affär i Tammerfors – köpmannen lämnar jobbet

Från 2017
Uppdaterad 20.10.2017 14:52.
Yoghurtar i ett kylskåp.
Bildtext Illustrerande arkivbild.
Bild: Yle / Hanna Othman

Personalen vid K-affären i Villilä vittnar om att köpmannen har sysslat med osakligt beteende och sexuella trakasserier under en längre tid.

Trakasserierna vid K-Supermarket i Villilä i Tammerfors har riktats mot flera anställda.

- Arbetstagarna har blivit osakligt behandlade och de har fått utstå sexuella trakasserier. Det oförskämda beteende som köpmannen har sysslat med har riktats mot både nuvarande och tidigare arbetstagare, säger Elisa Penders, regionchef för servicefacket PAM i Birkaland.

Penders uttalar sig i ett pressmeddelande på fredag förmiddag. Enligt pressmeddelandet har diskussionerna med köpmannen varit resultatlösa och personen har inte ansett sig vara skyldig till något.

Några timmar senare får Svenska Yle tag på Ari Sääksmäki, chef för K-Supermarketkedjan, och då har det börjat hända saker.

- Den köpman som anklagas för trakasserierna slutar som köpman. Kontraktet med Kesko har sagts upp i dag (fredag) och Kesko letar efter en ny person som kan ta över affären från och med november, säger Sääksmäki.

"Tror inte det finns fler liknande fall"

De anställda har fått utstå upprepade, sexuellt betonade verbala trakasserier. Trots att trakasserierna har anmälts så har det inte skett någon förändring.

- Vi har fört saken till Regionförvaltningsverket för utredning. Dessutom uppmanar vi arbetstagarna att berätta för polisen om de sexuella trakasserierna, säger Penders.

K-Supermarket i Villilä i Tammerfors.
Bild: Lehtikuva/Mika Kanerva

Kesko har klara direktiv för hur man ska gå till väga i samband med trakasserier och det råder absolut nolltolerans.

- Det handlar om allvarliga anklagelser, men jag är glad att det här kommer fram så att myndigheterna kan utreda saken, säger Sääksmäki.

- Jag tror inte att det kommer fram fler liknande fall inom K-Supermarket-kedjan. Det brukar synas om det är något fel på en arbetsplats, och något sådant har jag inte upptäckt.

Kesko kan bara be om ursäkt

Det som Kesko kan göra för de anställda är mycket begränsat.

- Eftersom personalen är anställd hos köpmannen och inte hos Kesko så har vi ingen rätt att blanda oss i, förklarar Sääksmäki.

Av den orsaken kan Kesko endast vänta på vad Regionförvaltningsverket kommer fram till i ärendet. I övrigt har Sääksmäki inte mycket hjälp att erbjuda.

- Jag kan bara be om ursäkt å Keskos vägnar och hoppas att det här reds ut så snabbt som möjligt.

Diskussion om artikeln