Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Greenpeace - från liten anarkistisk grupp till stor miljöorganisation

Från 2017
Bob Hunter och Ben Metcalfe ombord på båten Phyllis Cormack.
Bildtext Bob Hunter och Ben Metcalfe ombord på båten Phyllis Cormack.
Bild: Greenpeace / Robert Keziere

Dokumentären How to Change the World är berättelsen hur en grupp unga pionjärer skapade Greenpeace och hur organisationen utvecklades under de första åren.

De första medlemmarna bestod av kanadensiska hippies, fotografer, musiker, vetenskapsmän och amerikanska fanflyktingar ville stoppa Richard Nixons provsprängningar i Amchitka, Alaska.

Det var en liten grupp männsikor men det de gjorde kom att skapa en världsomspännande miljöorganisation.

Rörelsen startade i Vancouver i början av 1970-talet. Tillsammans funderade de ut en rad aktioner som vi senare sett i aktion världen över: små gummibåtar som hindrar valfartyg, mänskliga sköldar samt spraymålning av sälar för att göra dem värdelösa på pälsmarknaden.

Tillsammans insåg grundarna av Greenpeace att masskommunikation och global media var ett mycket starkare maktmedel än strejker och demonstrationer.

Men ett tag såg organisationen också ut att förgöras av samma anarki som är dess grundpelare. Exempelvis sommaren 1977 när Greenpeace Vancouver stämde Greenpeace San Francisco.

Our goal was not to make the organization famous, our goal was to make nature famous.

Rex Weyler

I dokumentären får vi ta del av intervjuer med några av de tidiga nyckelpersonerna och hittills opublicerade filmer. En grupp driftiga, och inte sällan excentriska, människor som var villiga att offra mycket själva och även fick andra att sätta livet på spel i några av de mest betydande miljöaktionerna i historien.

Filmen behandlar tiden från Nixons provsprängningar 1971, till de första val- och sälaktionerna, och fram till 1979 då organisationens vuxit så mycket att grundarna fick stiga till sidan.

Centralperson i dokumentären är Bob Hunter – en karismatisk journalist och en av Greenpeace grundare.

Se trailer för dokumentären på Youtube.

Orginaltitel: How to change the world (Kanada 2015)
90 dagar på Arenan

En dokumentär av Jerry Rothwell.

Greenpeace-aktivister försöker stoppa ett ryskt valfångsfartyg

Esbo Ciné 2015 – rädda världen!

Hjälp - världen går under! Vad göra? Vad har redan gjorts?

Diskussion om artikeln