Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Forststyrelsen söker nytt företag för Raseborgs slottsområde

Från 2017
Raseborgs slottsruiner.
Bildtext 75 000 personer besökte Raseborgs slottsruiner i fjol.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Forststyrelsen söker nu ett företag eller samfund som vill driva Raseborgs slott och alla tillhörande byggnader. Tanken är att utveckla ett nytt helhetskoncept för området.

Avtalet med Anne Ingmans företag Raseborgs Slottsknekt, gick ut för ett år sedan men förlängdes tillfälligt till slutet av 2017.

Nya tag

Nu söker Forststyrelsen någon som vill sköta de medeltida slottsruinerna samt restaurangen, den splitternya servicebyggnaden med bland annat biljettförsäljning samt ett par mindre byggnader.

Hugade företag och samfund har tid på sig till mitten av november att skicka in sin affärsplan samt sitt hyreserbjudande.

Borggården på Raseborgs slott.
Bildtext Fortsstyrelsen vill ha verksamhet vid slottet året om.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Forststyrelsen fortsätter sedan förhandlingarna med dem de väljer. Den nya aktören ska ta vid inför sommaren 2018. Förhandlingarna avgör också hur långt avtal det blir frågan om.

Raseborgs slottsruiner har varit ett sommarmål för besökare men nu söker man någon som också kan tänka sig verksamhet året runt.

Forststyrelsen: Vi förväntar oss inget på plus under strecket

– Forststyrelsens naturtjänster är inte ute efter någon vinst utan vi ska se till att borgen bevaras för framtida generationer. förklarar parkchefen Henrik Jansson vid Forststyrelsen.

Han säger att reparationsskulden på borgen är enorm. Hyresintäkterna av den kommande verksamhetsidkaren kommer inte att täcka utgifterna som Forststyrelsen har, menar Jansson.

Slottsknektens stuga
Bildtext Företaget som driver slottsknektens stuga har också haft hand om Raseborgs slottsruiner.
Bild: Yle/Veronica Montén

Det är Raseborgs gille som äger Slottsknektens stuga. Forststyrelsen hyr restaurangbyggnaden av gillet och hyr den sedan vidare till företagaren. Några förhandlingar om att köpa byggnaden pågår inte, säger Jansson.

Raseborgs sommarteaterverksamhet ingår inte i paketet som Forststyrelsen nu hyr ut.

75 000 besök per år

Slottet är en av regionens stora turistattraktioner. Slottet hade i fjol 75 000 besök och siffran fortsätter att öka, uppger Forststyrelsen som 2014 tog över området efter Museiverket.

Raseborgs slott tjänade som förvaltningscentrum i Västnyland på medeltiden. Det kungliga slottets historia omfattar berättelser om förtrollande kärlek, förlista skattskepp och ett ödesdigert ras i ölkällaren som innebar slutet på slottets storhetstid.