Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Okänd soldats regissör Aku Louhimies: Viktigt att inte glömma kriget

Från 2017
Okänd soldat, Tuntematon sotilas - Kariluoto & Rokka (skådespelarna Johannes Holopainen & Eero Aho)
Bildtext Okänd soldat, Kariluoto & Rokka (skådespelarna Johannes Holopainen & Eero Aho)
Bild: Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Fredagen den 27 oktober har den premiär. Filmen Okänd soldat.

En film som många har väntat länge på och som lika många förmodligen har höga förväntningar på. "Jag är väldigt stolt över att jag har fått göra den här filmen", säger regissören Aku Louhimies.

Aku Louhimies är tydlig med vilket budskap han vill få fram i sin moderna tappning av klassikern Okänd soldat.

- Jag hoppas på att filmen ska vara ett ämne som man kan tala om och något som gör att de yngre kan förstå den äldre generationen. Även om det var länge sedan kriget hände är det viktigt att tala om det. För när vi pratar historia pratar vi också framtid, alltså hur kommer Finland att se ut framöver.

Krig är en sådan typ av katastrof som vi måste göra allt vi kan för att förhindra att det händer igen.

Aku Louhimies har precis som väldigt många andra finländare en stark personlig koppling till det filmen handlar om.

- Min morfar deltog i kriget och jag tror att det har påverkat vår familj jättemycket. Det är viktigt att komma ihåg och inte glömma det här. Krig är en sådan typ av katastrof som vi måste göra allt vi kan för att förhindra att det händer igen.

Filmen har premiär strax innan Finland firar sitt hundraårsjubileum. Den är också något som många förknippar med 100-års firandet, det vill säga något som ska lyftas fram i samband med det.

Utifrån sett kan det här lätt upplevas innebära en enorm press på teamet bakom filmen. Aku Louhimies menar att man inte kan gå runt och fokusera på den biten.

- Inte kan man tänka på det. Jag måste koncentrera mig på den scenen jag är med och spelar in. Vad händer där och vad gör skådespelarna. Inte kan jag tänka att vad ska publiken sedan säga senare. Jag har gjort den så bra som jag kan och det är allt jag kan ge.

Aku Louhimies
Bildtext Aku Louhimies.
Bild: Juuli Aschan

Filmens manus baserar sig delvis på Väinö Linnas Sotaromaani, originalversionen av Okänd soldat. Filmen följer troget Linnas ursprungliga text.

- Det här är en klassiker som betyder ganska mycket för alla finländare, så att få göra Okänd soldat var en jättefin möjlighet för mig. Det har också varit en dröm att få göra en version av boken. Så visst är jag väldigt stolt över att jag har fått göra den här filmen.

Alla skådespelare har jobbat som en familj. Alla är stolta över det vi har gjort.

Filmen hade inte mindre än 80 inspelningsdagar, vilket är väldigt mycket jämfört med övriga filmer i Finland, som oftast ligger på 20-30 inspelningsdagar. Aku Louhimies ser tillbaka till inspelningstiden med ett leende.

- Det har varit jättefint att göra den här filmen. Alla skådespelare har jobbat som en familj. De bodde i tält under inspelningarna och alla var jätteintresserade och stolta över det vi har gjort.

 Aku Hirviniemi som Hietanen i Okänd Soldat
Bildtext Aku Hirviniemi som Hietanen.
Bild: Tommi Hynynen © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Dialekter och regioner är väl synliga både i Linnas roman och i den moderna tappningen år 2017.

Aku Louhimies har en stark koppling till Egentliga Finland då han tidigare har gjort många filmer i Åboregionen. Hans syster bor i Åbo och han har dessutom många vänner i staden.

I filmen Okänd soldat representeras Åbo främst av Aku Hirviniemi i rollen som Hietanen.

- Aku har en jättebra Åbodialekt och det är viktigt att olika dialekter och områden lyfts fram. Det är en del av Finlands styrka. Under krigstiden deltog alla regioner, finsk- och svenskspråkiga, judar och muslimer. Det är en jätteviktig del att komma ihåg att krigsveteranerna är väldigt olika, de har helt olika bakgrund, språk och politiska ideologier. Men alla har kämpat tillsammans.

Inför filmen har 49-årige Aku Louhimies, som själv är reservofficer, lagt stor vikt på att prata med många krigsveteraner. Lika viktigt har varit att prata med lite yngre krigsveteraner.

- Vi har också pratat med krigsveteraner som är i min ålder. Från Jugoslavien eller sådana som har varit i Afghanistan. Skådespelarna fick väldigt mycket hjälp av att tala med dem. Det var viktigt för oss att få fram vad som händer i människans själ under ett krig. För alla som kom hem var annorlunda jämfört med hur de var innan kriget.

Det är en jätteviktig del att komma ihåg att krigsveteranerna är väldigt olika, de har helt olika bakgrund, språk och politiska ideologier. Men alla har kämpat tillsammans.

Aku Louhimies, Eero Aho, Aku Hirviniemi,  Hannes Suominen och Akseli Kouki.
Bildtext Aku Hirviniemi, Aku Louhimies, Eero Aho, Akseli Kouki och Hannes Suominen i samband med en presskonferens i Åbo.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Aku Louhimies lyfter också fram betydelsen av musiken i filmen.

- Jag är jättenöjd med Lasse Enersens musik. Jag tror själv att det hjälper att få fram en känsla där man kan få en liten förståelse av hur det är att vara i en sådan situation.

Men går det verkligen föreställa sig hur det är att vara med i ett krig om man inte har varit det?

- Nej, det är förstås omöjligt. Men vi har tänkt att vi gör vårt bästa för att få fram det. Det är alltid lite problematiskt att göra konst av krig.

Okänd soldat har premiär fredag 27 oktober.

Radio Vega Åboland - Spela upp på Arenan