Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanien planerar utlysa nyval i Katalonien

Från 2017
Uppdaterad 20.10.2017 16:20.
Tusentals katalaner protesterade i Barcelona i tisdags kväll mot gripandet av två ledande självständighetsaktivister.
Bildtext Tusentals katalaner protesterade i Barcelona i tisdags kväll mot gripandet av två ledande självständighetsaktivister.
Bild: EPA-EFE/Alberto Estevez

Den borgerliga regeringen i Spanien har kommit överens med det socialdemokratiska oppositionspartiet PSOE om att det ska hållas nyval i Katalonien i januari. Katalaner protesterar mot Madrid genom att lyfta symboliska summor från banker.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har kallat till ett extra ministerråd i morgon, lördag, för att inleda den så kallade 155-processen.

Artikel 155 i den spanska grundlagen ger centralregeringen möjlighet att tillfälligt frånta Katalonien självstyret.

Rajoy behöver stöd för de här åtgärderna från oppositionen och nu har det största oppositionspartiet åtminstone gett sitt stöd för planerna på att ordna nyval i Katalonien i januari.

Det bekräftades av Carmen Calvo i spanska TVE på fredag morgon.

"Det är ingen bestraffning"

Calvo från PSOE har ingått i ett råd tillsammans med regeringspartiet Partido Popular som diskuterat lösningar på Katalonienkrisen.

- För oss handlar inte artikel 155 om att Kataloniens självstyre ska upphöra. Det är inte möjligt. Det är inte heller en bestraffning, utan det handlar om att återupprätta normaliteten och det som skadats av separatisterna, sade Calvo.

Enligt Calvo förespråkar PSOE en mjukare linje gentemot Katalonien och "minsta möjliga inblandning".

Puigdemont kan komma att utlysa nyval själv?

För att paragraf 155 ska kunna tillämpas, så måste det klubbas igenom av en majoritet i den spanska senaten. Det kan ske tidigast i slutet av nästa vecka.

Före det kan Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont också själv upplösa regionparlamentet och utlysa nyval.

På torsdagen uppgav spanska regeringskällor för medier att Madrid i så fall kan avstå från att aktivera artikel 155.

Ett nyval skulle kunna klargöra hur den katalanska opinionen angående självständighet verkligen ser ut i nuläget.

Hittills har den katalanska ledningen avvisat idén om nyval. Nästa ordinarie regionval ska hållas först i slutet av 2019.

Joaquim Curbet deltog i protesten på fredag och visar upp ett kuvert med de 155 euro som han lyfte från Banc Sabadell i Barcelona. Han sade sig hoppas att protesten "ökar trycket mot den spanska regeringen".
Bildtext Joaquim Curbet deltog i protesten på fredagen och visade upp ett kuvert med de 155 euro som han lyft från Banc Sabadell i Barcelona. Han sade sig hoppas att protesten "ökar trycket mot den spanska regeringen".
Bild: AFP / Lehtikuva

Många katalaner köade vid bankomater på fredagen, på uppmaning av medborgarorganisationer som förespråkar katalansk självständighet.

Det här var en protest både mot den spanska regeringen och mot de banker som beslutat att flytta bort sina huvudkontor från Katalonien i samband med folkomröstningen om självständighet.

Många lyfte det symboliska beloppet 155 euro, med hänvisning till artikel 155 i den spanska konstitutionen.

En del av dem som hade råd plockade ut 1 714 euro.

1714 var det år då katalanerna, efter en lång belägring, besegrades av kung Filip V:s styrkor och tvingades underställa sig Madrid.

Diskussion om artikeln