Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mediaforskare: ”Inte ens internet kommer finnas för evigt”

Från 2017
Pelle Snickars, professor i media- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet.
Bildtext Pelle Snickars.
Bild: Yle/Lina Frisk.

- Om man ser på ett hundraårsperspektiv så kommer vi inte att prata om internet på det viset längre, utan det kommer vara integrerat i vardagen på ett annat sätt.

Så säger Pelle Snickars, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet. Enligt honom kan vi inte längre gå tillbaka till tiden då man kunde välja om man är uppkopplad eller inte.

- Förr pratade folk om att vara offline, men det är man aldrig idag. Jag förstår dem som har aversioner mot sociala medier, men det är bara att acceptera att internet är en del av vardagen och satsa på att lära sig mer om hur tekniken kan användas.

Inget finns till för evigt – inte ens internet

I Snickars mening har digitaliseringen förändrat våra medievanor de senaste 15-20 åren.

- De flesta har internet som sin huvudsakliga plattform för media. Det finns en risk att man beskriver internet som något nytt, men det är faktiskt över 20 år sen jag använde det första gången. Däremot har användningen av sociala medier ökat de senaste åren.

Han påminner ändå om att inget historiskt sett har varat för evigt. Det här gäller också internet, som kommer att antingen förändras eller ersättas med något helt nytt.

- Det som vi kommer att se inom den närmaste framtiden är det så kallade internet of things, det vill säga sakernas internet. Det innebär att vardagliga föremål som brödrostar och kylskåp är uppkopplade till nätet.

Hur snabbt förnyas sättet vi använder internet på?

- Man brukar säga att det utvecklas i rasande takt. Det stämmer i vissa avseenden, men å andra sidan går vissa saker ganska långsamt. Iphonen har ju funnits i 10 år och har sett ganska likadan ut från år till år. Men sociala medier är en annan ytterlighet, det gick väldigt snabbt för allmänheten att ta till sig Facebook.

Enligt Snickars är internetutvecklingen ändå inte bara av godo.

- Dels finns det en integritetsaspekt. Alla som har en telefon är ju i praktiken spårbar. Dessutom är internet förknippat med en hel del stress. Det finns något hypnotiskt i sociala medier, min fru kollar Instagram nästan maniskt och vet om det själv också. Men jag tror att det kan komma en rekyleffekt då folk känner att de måste varva ner från medierna.

Pelle Snickars var i Åbo för att prata om digitalisering inom historia på historieforskningsdagarna som ordnas på Åbo universitet.

Diskussion om artikeln