Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kända musiker kämpar för Karlebyorkester

Från 2017
Uppdaterad 20.10.2017 16:39.
Dirigenten John Storgårds
Bildtext Dirigent John Storgårds.
Bild: Copyright Heikki Tuuli 2011

Kända kapellmästare och klassiska musiker vädjar för Mellersta Österbottens kammarorkester. Musikerna uppmanar politikerna i Karleby att inte strypa anslagen till orkestern.

Karlebys nya stadsdirektör Stina Mattila har föreslagit sådana nedskärningar i anslagen till orkestern att dess verksamhet skulle lamslås. Så skriver bland annat den välkände violininsten och kapellmästaren John Storgårds i sin vädjan.

Nedskärningarna skulle innebära irreparabel skada för orkestern anser musikerna.

De övriga undertecknarna är Jan Söderblom, Tuomas Hannikainen, Susanna Mälkki, Klaus Mäkelä, Atso Almila, Jorma Panula, Kari Kriikku, Hannu Lintu och Osmo Vänskä.

Staden har inte råd

Stadsdirektör Stina Mattila säger att hon har förståelse för att kulturfolket reagerar.

- Jag är inte förvånad och det är helt okej att alla får säga sitt. Men vi måste spara inom alla sektorer, säger Mattila.

Hela kultursektorn ska skäras ner med fem procent, om budgeten godkänns i fullmäktige. Men inget säger att man sparar fem procent på just orkestern.

- Det är bildningsnämnden som avgör hur man fördelar inbesparingarna om budgetboken godkänns, säger Mattila.

Mellersta Österbottens kammarorkester 2014
Bild: Pressbild.

Unik orkester

Musikerna anser att Mellersta Österbottens kammarorkester är en unik konstnärlig sammanslutning sett både lokalt och internationellt.
Detta tack vare kapellmästare Juha Kangas, numera pensionerade intendenten Gun-Maj Peltoniemi och orkestermusikernas orubbliga livsverk.

Gun-Maj Peltoniemi mottog i våras ett pris på 10 000 euro av Svenska Österbottens kulturfond för sitt flera decennier långa arbete för att sätta orkestern på kartan både nationellt och internationellt.

Stå sig i konkurrensen

Redan i våras uttryckte Peltoniemi sin oro för de stora sparkraven. Då talade man om en nedskärning på två procent. Främst är det understöden till teatern, orkestern och museerna som naggas i kanten. Peltoniemi säger att nedskärningen i orkesteranslagen ser ut att bli omkring 9 procent.

- Kammarorkesterns anslag minskas med mellan 75 000 och 85 000 euro. Det är små summor för staden men avgörande för orkestern.

Intendent Gun-Maj Peltoniemi vid Mellersta Österbottens kammarorkester
Bildtext Gun-Maj Peltoniemi.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Det blir mycket svårt att skapa ett högklassigt och omväxlande program och hålla den höga konstnärliga nivån. Det är lätt att skära ner, men mycket svårt att bygga upp igen.

- Vi turnerar runt om i världen och står oss i den internationella konkurrensen. Det är bara möjligt om den höga konstnärliga nivån bibehålls, säger Peltoniemi.

- Jag har inget emot kultur. Men det finns helt enkelt inte pengar, säger stadsdirektör Mattila.

Diskussion om artikeln