Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur hamnade Kittilä i historisk kommunkris?

Från 2017
Kittiläs kommunvapen.
Bildtext Kittiläs kommunvapen.
Bild: Lehtikuva/Otto Ponto

Kittilä kommun är i en minst sagt ovanlig situation. I kommunfullmäktige ingår 11 personer som är åtalade för tjänste- och arbetsbrott.

Sammanlagt 27 av kommunens nuvarande och tidigare kommunbeslutsfattare åtalades förra veckan för misstänkta brott under den förra mandatperioden.

Kommunbeslutsfattarna misstänks grovt missbruk av tjänsteställning. En del av dem misstänks även för andra brott. Alla åtalade nekar till brott.

Kittilä visas på en karta.

Utöver arbets- och tjänstebrottshärvan pågår även två andra processer i Kittilä.

Den ena gäller inköpet av Levi Ski Resorts hissanläggningar och det andra den juridiska rådgivningens räkningar.

Med andra ord är fler åtal möjliga.

Lagstridig uppsägning

Tjänstebrottsåtalen har sin bakgrund i kommunfullmäktiges möte i december 2013 och uppsägningen av kommundirektören Anna Mäkelä följande år.

Mäkelä hade 2013 bett polisen att utreda Levi Ski Resorts vd:s affärer. Bolagets styrelse hade tidigare sagt upp vd:n på grund av oklarheter i anbudstävlingen för hissanläggningarna.

Under mötet beslutade kommunfullmäktige att dra tillbaka Mäkeläs polisanmälan och genom ägarstyrning ge hissbolaget order att återanställa vd:n.

Kommundirektören sades upp

Enligt åklagarna behandlades Mäkelä osakligt på grund av polisanmälan och hennes möjligheter att sköta arbetet försvårades.

Till slut sades Mäkelä upp i november 2014. Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att uppsägningen var lagstridig.

Anna Mäkelä. Hon var Kittiläs kommundirektör då bilden togs.
Bildtext Anna Mäkelä.
Bild: Handout/Timo Veijalainen/AV-Lappi

Utredningen av tjänstebrottshärvan inleddes då en utomstående person gjorde en polisanmälan efter att Suomen Kuvalehti rapporterat om fallet, säger åklagaren Sari Anttonen till FNB.

Den huvudsakliga behandlingen av härvan gäller huruvida beslutsfattarna begick brott då de drog tillbaka polisanmälan, sade upp kommundirektören och återanställde skidbolagets vd.

Tidpunkten för fallets behandling är ännu inte fastslagen. Anttonen räknar med att de kommer att ta flera veckor.

Fler åtal möjliga i slutet av året

I det så kallade hissfallet är det Levi Ski Resorts vd som är misstänkt. Den verkställande direktören misstänks för brott mot företagshemlighet och missbruk av förtroendeställning i samband med hissköpet.

Hotelli Panorama valmistui Levin rinteeseen vuonna 2009.
Bildtext En av skidbackarna i Levi.
Bild: Yle, Marco Hyvärinen

Utöver Mäkelä polisanmälde även hissbolagets styrelse och största ägare vd:n. Utredningen av fallet har redan en gång lagts ned, men nedläggningen anmäldes till Riksåklagarämbetet.

- Det gav order om att förundersökningen ska fortsätta och vi är på den vägen nu, säger Anttonen.

Det tredje fallet handlar om den juridiska rådgivningen och gäller enligt Anttonen en räkning. Tre kommunbeslutsfattare är misstänkta för grovt bedrägeri och missbruk av tjänsteställning.

Text: FNB

Diskussion om artikeln