Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Forssell frälste HIFK på stopptid i bottendramat: "Nu får vi drömavslutning"

Från 2017
Uppdaterad 21.10.2017 09:30.
HIFK.
Bildtext HIFK håller hoppet vid liv att undvika kvalspel.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

HIFK skjuter fram avgörandet i bottenstriden. Två sena mål av Mikael Forssell håller liv i HIFK:s hopp om att undvika ligakval. "Alla anfallare drömmer om det här", säger Forssell.

HIFK gick på en rejäl mina i överlevnadskampen i måndags. 4–1-förlusten mot FC Inter tog Helsingforsklubben ett tydligt steg närmare kvalspel – och i kväll såg det ut att bli ett faktum.

I kväll behövde HIFK poäng i säsongens sista ligamatch på hemmaplan, men länge såg två hemmabjudningar ut att avgöra bottendramat.

Först passade Mika Väyrynen galet, vilket i förlängningen gav Billy Ions ett friläge. Sedan nickade Tommi Vesala ner ett inlägg till samme Ions, som skickade in 2–0 säkert.

Två sena mål

Spelmässigt hängde HIFK med bra mot SJK, men effekten i anfallsspelet var undermålig. Tills slutminuterna.

Med knappt tio minuter kvar att spela nickade Mikael Forssell snyggt in reduceringen – och alla tiders näst bäste landslagsmålskytt var inte klar där.

I slutsekunderna fullbordade HIFK sin kvitteringsjakt. SJK missade totalt i markeringen och Forssell nickade säkert in inlägget till 2–2 i 93:e minuten.

– I andra halvlek fanns det inga andra alternativ än att gå framåt och vara aggressiva och det var helt fantastiskt att sätta kvitteringen. Alla anfallare drömmer om det här. Det gav hopp till hela klubben igen. Vi har möjligheter fortfarande och ska stanna kvar i serien, säger Forssell till IS-TV.

"Har fortfarande en liten chans"

Direkt efter målet blåste domaren av matchen – och nu fortsätter bottendramat hela vägen in i kaklet. I stället för att enbart fokusera på om det blir TPS eller FC Honka som står för motståndet i ett ligakval, lever HIFK:s hopp för att undvika kvalet.

PS Kemi föll nämligen borta mot Ilves och det innebär att HIFK är tre poäng efter, men med en bättre målskillnad, inför den sista omgången. En seger mot FC Lahti samtidigt som PS Kemi förlorar mot KuPS räddar IFK från kval.

– Nu får vi en drömavslutning. Vi har fortfarande en liten chans inför sista omgången. Vi ska kolla noggrant på Lahtis spel och hur de spelar. Vi måste vara väldigt fokuserade och tro på det här. Det här laget är redo att vinna och vi har ett stort hjärta, säger Forssell.

Mikael Forssell.
Bildtext Mikael Forssell.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Medalj till Kuopio och Tammerfors

I toppen av tabellen säkrade KuPS och Ilves en medalj.

Urho Nissiläs tidiga mål sköt hem minst en medalj till Kuopiolaget –KuPS vann till slut med 2–0 – och Marius Noubissis mål i andra halvlek för Ilves del hade samma effekt.

Nu går tvåan och trean i ligan in i den sista omgången på samma poäng (53), men KuPS har betydligt bättre målskillnad. På söndag nästa vecka ställs KuPS mot PS Kemi borta och Ilves åker till Åland för match mot IFK Mariehamn.

IFK Mariehamn hade fortfarande en liten medaljchans inför kvällens omgång, men full pott i ett snöigt Rovaniemi hjälpte inte. Med en dust kvar att spela är fjolårsmästaren fyra poäng efter.

IFK har däremot grepp om fjärdeplatsen. FC Lahti föll mot VPS och ligger tre poäng efter inför avslutningen.

I kväll blev det också klart att jumbon JJK faller till division 1.

Resultat, fotbollsligan:

FC Inter–HJK 1–3 (0–3)
Mål: 0–1 Sebastian Dahlström, 0–2 Faith Friday Obilor, 0–3 Filip Valencic, 1–3 Timo Furuholm.

HIFK–SJK 2–2 (0–2)
Mål: 0–1 Billy Ions, 0–2 Billy Ions, 1–2 Mikael Forssell, 2–2 Mikael Forssell.

Ilves–PS Kemi 1–0 (0–0)

Mål: 1–0 Marius Noubissi.

KuPS–JJK 2–1 (1–0)
Mål: 1–0 Urho Nissilä, 2–0 Gbolahan Salami, 2–1 Gale Etock.

RoPS–IFK Mariehamn 0–3 (0–1)
Mål: 0–1 Robin Sid, 0–2 Aleksei Kangaskolkka, 0–3 Brian Span.

VPS–FC Lahti 2–1 (1–1)
Mål: 0–1 Henri Anier, 1–1 Andre Clennon, 2–1 Sebastian Strandvall.

Diskussion om artikeln