Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt på Arenan: Finland öppnar VM-kvalet: ”Måste ta tre poäng”

Från 2017
Uppdaterad 22.10.2017 18:33.
Programmet är inte längre tillgängligt
Damernas VM-kval i fotboll: FIN - SRB (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den första kvalmatchen mot Serbien kommer att ge en fingervisning om hur den nya förbundskaptenen Anna Signeul lyckats forma laget. Vi har gjort ett bra jobb på kort tid, säger mittbacken Anna Westerlund till Yle Sporten.

Finland missade som bekant EM-turneringen i somras och nu är siktet istället inställt på VM år 2019. För att det ska lyckas är det viktigt med en bra start på kvalet.

I den första kvalmatchen på söndag väntar Serbien på hemmaplan – ett lag som Finland förlorade mot i en träningslandskamp i mars.

– Vi kommer att möta ett lag som vill ha poäng av oss. Jag hoppas att vi har kommit steget längre än Serbien under den här tiden.

– Serbien är aggressivt i sitt presspel och vi måste utnyttja våra snabba anfallare och slå bollen bakom linjen i början, och att vi inte försöker spela kortpassningsspel och att de på det sättet äter upp oss, säger mittbacken Anna Westerlund till Yle Sporten.

Serbien har redan hunnit spela två matcher i kvalet. Först förlorade man mot Österrike med 0–4 och sedan blev det seger mot Israel med 2–0.

– Serbien har vissa anfallare som är starka och vill ha bollen nära kroppen, och även vissa som har snabba fötter. Hela laget måste spela kompakt så att de inte kan slå bollar in i mitten, säger Westerlund.

Positivt med ny förbundskapten

Förra hösten lämnade Andrée Jeglertz jobbet som förbundskapten efter sju år och Anna Signeul tog över efter sommarens EM där hon ledde Skottland.

I september gjorde Signeul sina första träningsmatcher då Finland två gånger spelade oavgjort 1–1 mot Portugal.

Att få in en ny röst i omklädningsrummet ser Westerlund som positivt och det ska också få spelarna att ta ett kliv framåt i utvecklingen.

– Jag vill inte svartmåla någon men jag tycker att Anna fått oss hitta egna alternativ och våga göra det som vi tycker känns rätt. Även om vi slår en felpassning så kan vi vara positiva, och de som är i gruppen är bra fotbollsspelare.

– Jag tror det är bra för damfotbollen i Finland att vi fick ett nytt ansikte och nya möjligheter att utveckla finländsk fotboll, säger Westerlund.

Anna Signeul.
Bildtext Anna Signeul tog över laget efter EM.
Bild: All Over Press/Jarno Kuusinen

Spanien och Österrike favoriter i gruppen

Med sina 98 landskamper hör Anna Westerlund till de absoluta veteranerna i landslaget men trots det är hon inte säker på en plats i startelvan.

– Alla har fått en chans att visa vad de kan och ta en plats i laget. Man kan inte säga startelvan redan efter den första dagen, säger hon.

Inledningen på kvalet är speciellt viktigt för Finland. Efter söndagens match mot Serbien möter man Israel två gånger innan gruppfavoriterna Spanien och Österrike väntar.

– Man vill alltid spela i VM och för att ha någon möjlighet att nå dit måste vi ta tre poäng i den här första matchen och sedan tar vi nästa match då den kommer.

– Vi har gjort ett bra jobb på kort tid. Visst är det bra att spela mot de så kallade lättare motståndarna tidigt så att vi får spela ihop oss innan vi möter Spanien och Österrike som är klara favoriter i gruppen, säger Westerlund.

Kvalmatchen mellan Finland och Serbien sänds direkt på Arenan på söndag med start klockan 17.00. Matchen sänds i ett sammandrag i TV2 mellan klockan 18 och 19.10.

Anders Nordenswan refererar matchen på svenska.

Diskussion om artikeln