Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Publiken är ÅIF:s sjätte utespelare

Från 2017
Publiken i Ingman Arena sitter längs ena långsidan.
Bildtext Blicken skärps när matchen är spännande.
Bild: Leo Gammals

En idrottsklubb är ensam utan sin publik. Även Ådalens damlag som för första gången kämpar i högsta innebandyligan.

Det är lördag eftermiddag. Solen skiner och ortsbor i södra Sibbo spatserar med hundar och barnvagnar. Parkeringen utanför Sibboarenan i Söderkulla är fylld med bilar.

Det bådar gott när Ådalens IF:s damer möter ett starkt TPS från Åbo i en spännande innebandymatch.

Vid biljettkassan träffar jag Jessica Karlsson och Eva Englund. Hur går det för ÅIF i dag?

- Svårt att säga men får hoppas att de vinner, säger Karlsson.

Publik som följer med en innebandymatch.
Bildtext Jessica Karlsson och Eva Englund följer med matchen, (femte och sjätte fr v.)
Bild: Leo Gammals

Jessica Karlsson har tidigare spelat innebandy i ÅIF. Hon känner spelare i laget och men båda brukar se matcher rätt ofta.

- Förstås när det är ett lokalt lag, inflikar Englund.

Hängivna åskådare brukar bära lagets blå-vita färger i någon form. Varken Karlsson eller Englund är utsmyckade med till exempel en halsduk eller mössa.

- Så stora eller fanatiska supportrar är vi kanske inte, skrattar Eva Englund.

T-skjortor och kringprodukter med ÅIF:s logotyp
Bildtext Kringprodukter med ÅIF:s färger.
Bild: Leo Gammals

Publikens uppgift är främst att stötta. Några hejaramsor kan inte Karlsson eller Englund men de tjoar gärna tillsammans med de andra när det blir mål eller går bra för laget.

Första gången i ligan

Det här är första säsongen representationslaget spelar i högsta ligan. ÅIF satsar mycket på egna juniorer, men har också spelare med ligaerfarenhet från andra föreningar.

Årets lag ser till största del ut som i fjol. Flera av spelarna är Sibbobor, bland annat Bianca Boman, Emma Hartwall och Kia Lehmusvuori.

I dörröppningen berättar kommunfullmäktigeledamot Rainer Boman att han kommit för se matchen eftersom sondottern Bianca spelar i laget. Sonen Tony Boman spelar dessutom i herrarnas representationslag.

Bianca Boman och Emma Hartwall
Bildtext Bianca Boman och Emma Hartwall. Arkivbild.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Till skillnad från flera andra lag i damernas innebandyliga saknar ÅIF landslagsspelare. Enligt klubbens ordförande Michaela Lindqvist är det absolut inget måste.

- Det är första året vi spelar i ligan. Kia Lehmusvuori kom tillbaka för att förstärka laget men styrkan ligger i samhörigheten och rätt mentalitet, menar hon.

ÅIFs damlag spelar mot TPS i Söderkulla.
Bildtext ÅIF slet hårt mot TPS.
Bild: Leo Gammals

Jag når Lindqvist via telefon eftersom hon firar höstlov och är bortrest. Jag förstår snart att hon inte är den enda som tagit tillfället i akt.

Bänkidrottaren är också viktig

Trummorna och slagverken som juniorerna brukar slå på står orörda i ett hörn. Den stora läktaren vid bortre kortväggen lyser tom. Den är vanligtvis fylld av supportrar och hejande juniorer i vita spelskjortor.

- Är det nu höstlovet som gör att här är lite mindre folk i dag och att de som brukar föra oljud och kämpa är borta, funderar Stig Söderholm, som är lagledare för herrarnas representationslag.

ÅIFs trummor.
Bildtext Trummorna är radade på hög i ett hörn.
Bild: Leo Gammals

- Publiken är nog viktig. Den är den sjätte spelaren på plan. I går när herrarna spelade var det 183 personer i publiken. Då var det bättre ljud för vi hade 30-40 juniorer som trummade och skrek, berättar han.

Ordförande Michaela Lindqvist betonar också hur viktig publiken är för hela ÅIF. 150-200 personer besöker damlagets hemmamatcher.

Inbitna supportar åker också på bortamatcher, i synnerhet när lagen spelar i Borgå eller Lovisa.

Publiken i Ingman Arena sitter längs ena långsidan.
Bildtext Publiken var lågmäld då det gick dåligt för hemmalaget.

Men i dag är publiken tyvärr inte bara lågmäld utan också lite tillbakahållen. Det klappas spontant och enda gången det tänder till är när Judith Hyvärinen gör sitt första ligamål för ÅIF.

Men motståndet är hårt. Efter andra perioden ligger hemmalaget under med 1-6.

Det största oljudet kommer från spelarna själva som slår klubborna mot sargen. De hejar friskt på sina lagkamrater och protesterar högljutt när de anser att domarna fattar fel beslut på planen.

Flera ryggar tillbaka när jag ber om en kommentar. Av blyghet, men också på grund av språket. Föreningen och publiken är tvåspråkig. Jag hör många prata finska i publiken.

Fest för hela familjen

Men ÅIF ser matcherna som evenemang för hela familjen, vänner, släktingar och ortsbor. Juniorerna får dessutom se matcherna gratis med den vita spelskjortan på.

- Även bänkidrottaren ska kunna njuta av en god match, säger Michaela Lindqvist.

Kaféet i Ingman Arena i Söderkulla.
Bildtext För många åskådare är kaféet arenans hjärta.
Bild: Leo Gammals

Om barnen tröttnar på att följa med matchen kan de leka med käpphästar eller studsa i hoppborgen i salen bredvid.

I pauserna ordnas det frågesporter och i kaféet säljs blå-vita flaggor och miniskjortor.

Målvakt i ÅIFs damlag
Bild: Leo Gammals

Kompisfåtöljer mitt i publiken

Mitt i publiken finns två så kallade kompisplatser. Det är sponsrade fåtöljer som ges till två besökare inför varje hemmamatch.

Det är nytt koncept och i dag sitter två trogna supportrar Carl-Michael Granfelt och Sibbo Vargarnas tränare Staffan Ahlberg i dem.

Publik i två fåtöljer i Ingman Arena i Söderkulla.
Bildtext Staffan Ahlberg och Michael Granfelt fick sitta i fåtöljerna.
Bild: Leo Gammals

- Ådalens IF är ju från Sibbo och jag är från Sibbo så man håller på hemmalaget. Innebandy är en fartfylld sport, säger Ahlberg.

När det gäller publikens möjligheter att identifiera sig med laget har han ett par idéer till hemmamatcherna.

- De kunde dela ut små hattar eller små flaggor att vifta med och små billiga trumset för att få mera ljud, föreslår Ahlberg.

Frågan är om instrument och hejarklackar hade räddat damlaget från förlust den här eftermiddagen. Åbolaget med ett flertal landslagsspelare tog övertaget genast i första perioden och tog hem segern med 1-9.

Diskussion om artikeln