Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ovanlig rättegång för att förbjuda nynazistisk rörelse

Från 2017
Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen marscherar på Helsingfors gator.
Bildtext Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen marscherar på självständighetsdagen.
Bild: Yle/Dan Granqvist

Orsaken till nynazisternas demonstration i Tammerfors är en rättegång som för tillfället pågår. Birkalands tingsrätt ska innan slutet av oktober besluta om den nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen ska förbjudas i Finland.

Enligt vicehäradshövding Leo Hertzberg är det väldigt exceptionellt att man via domstolsbeslut försöker upplösa en förening.

- Det är mycket ovanligt. Vad jag kommer ihåg så är det bara en motorcykelklubb som under de senaste årtiondena har blivit utsatt för ett sådant här yrkande, säger Hertzberg.

Diskussionen om att förbjuda den nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen kom igång i fjol, efter att en av rörelsens medlemmar i centrum av Helsingfors misshandlade en man som senare dog på sjukhus.

Efter diskussioner med riksåklagaren väckte polisstyrelsen talan om att lägga ner Nordiska motståndsrörelsen.

Om man inom föreningen ägnar sig åt hets mot folkgrupp så är det ett handlande som strider mot lagen.

Enligt vicehäradshövding Leo Hertzberg gäller föreningslagen också Nordiska motståndsrörelsen, trots att det är frågan om en icke-registrerad förening. I föreningslagen står att en förening kan upplösas genom domstolsbeslut om den väsentligt strider mot lag eller god sed.

- De här begreppen är lite öppna. Men det som är relativt gripbart är att om man inom föreningen ägnar sig åt hets mot folkgrupp så det är ett handlande som strider mot med lagen. Det är också i strid med lagen att uppmana människor att begå brott, säger Hertzberg.

- Så om man ägnar sig åt sådant så bör det finnas ganska stor chans att talan ska gå igenom i domstolen.

Det räcker ändå inte med att bevisa att föreningens enskilda medlemmar begått brott.

- I princip är det föreningen som ska ha handlat fel. Det är väl där som svårigheten ligger i ett sådant mål. Om en enskild medlem bryter mot lagen så betyder det inte automatiskt att föreningen ska kunna förbjudas på den grunden, säger Hertzberg.

Det som kan ske är att samma människor grundar en ny förening.

Enligt Polisstyrelsens tidigare utlåtanden är det ändå själva Nordiska motståndsörelsen, inte bara enskilda medlemmar, som bryter mot lagen. Men problemet är att ett domstolsbeslut inte nödvändigtvis leder till att verksamheten upphör, påpekar Hertzberg.

- Det som kan ske är att samma människor grundar en ny förening och sätter igång med något likartat. Beslut som dessa har på sikt främst ett symboliskt värde.

Polisen övervakar motdemonstranter i Tammerfors.

Nazistdemonstration i Tammerfors – 800 motdemonstranter protesterade

Polisen har försökt hålla de två grupperna i sär.

Diskussion om artikeln