Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Teaterdirektören tog på brösten och kollegan tafsade på scenen

Från 2017
En man har sin hand på en kvinnas rumpa. De står i ett kontorslandskap vid en printer.
Bild: Lehtikuva

FNB har tillsammans med Finlands Skådespelarförbund kommit med ett avslöjande om hur utbrett sexuella trakasserier är i branschen.

- Några manliga kollegor har tafsat mig på baken och brösten, tvingat mig att kyssas, hållit i mig och begränsat mina möjligheter att röra mig, stuckit någon käpp under kjolen och lyft på kjolen.

Så skriver en kvinnlig skådespelare i 45-årsåldern som svarat på FNB:s och Finlands Skådespelarförbunds enkät om sexuella trakasserier. Tiotals skådespelare delar med sig av liknande erfarenheter.

Närmare 150 skådespelare fyllde i det öppna formuläret. Av dem hade över 120 upplevt någon form av sexuella trakasserier i sitt jobb.

Hälften hade varit med om fysiska angrepp. Bland annat hade de blivit klatschade och tafsade på baken, tafsade på brösten och fått händer instuckna i byxorna.

Det är i ögonfallande hur många som upplevt tydligt och grovt fysiskt antastande, till och med att någon gett sig på dem.

- Jag väntade på min tur att träda in på scenen bakom ridån framför en barnpublik. Teaterdirektören kom dit och tog mig på brösten. Jag kunde inte reagera på något sätt eftersom publiken satt bakom ridån, säger en 55-årig kvinna.

Skådespelarförbundet: Ingen överraskning

Många av dem som svarade på enkäten säger att den fysiska närhet som hör till skådespelararbetet har utnyttjats och att man har gått längre än scenen hade förutsatt.

- Min motspelare grep mig djupt i grenen under repetitionen trots att det hade räckt med att röra mig på låret på den stora scenen, säger en 30-årig kvinna.

Många berättar om tafsande på scenen, i kulisserna och under repetitionerna. Vid sidan av fysiskt antastande har många skådespelare blivit ombedda att vara nakna trots att det inte har något med den aktuella scenen att göra. Många har också fått direkta förslag om sex.

Svaren överraskar inte Skådespelarförbundets verksamhetsledare Elina Kuusikko, men hon säger att hon är besviken över resultatet.

- Framför allt över det att det fortfarande verkar vara så där allmänt. Jag hoppades att det inte skulle finnas unga offer.

Rädda för rykte som besvärlig

Antastarna har varit skådespelarkolleger, men också regissörer och andra chefer. Många säger att de inte vågat reagera eller inte vetat hur de ska reagera.

Det är vanligt tiga och branschens natur med korttidsjobb bidrar till det, säger Kuusikko.

- Alla är rädda för sitt rykte. För att inte få nästa jobb, för att inte få roller. Då kan man tillåta regissören sådant som man normalt inte skulle tillåta.

En medelålders kvinna berättar att hon förlorade en filmroll som ung för att hon inte gick med på att dansa till ballader med regissören.

- Det angav han själv som orsak till varför jag inte fick rollen.
En överraskande stor del av fallen skulle kunna fylla rekvisiten för brott så som sexuellt antastande och även allvarligare brott.

- En berusad äldre kollega trängde sig in i mitt hem en ledig kväll för att "betala sitt lilla lån". Han ville tacka i natura. Där sprang vi runt mitt matbord, jag sprang undan och han efter. Det var nog på allvar.
Kvinnan säger att hon till sist lyckades få ut mannen ur sin bostad och då kallade mannen henne hora.

Också sexton män berättar om antastande. Förövarna har varit både kvinnor och män.

- Äldre män griper tag i en. Jag är själv inte homosexuell. En kvinnlig regissör bad mig klä av mig i en provfilmning en gång. Jag har fortfarande inte kommit underfund med varför, säger en 45-årig man.

Så gjordes enkäten

  • Finlands Skådespelarförbund skickade på FNB:s begäran en enkät till sin medlemskår tidigare i veckan. Frågorna gällde skådespelarnas erfarenheter om antastande eller trakasserier i arbetet.
  • Enkäten skickades till cirka 1 500 medlemmar i förbundet.
  • Den besvarades av 149 medlemmar, av vilka 121 uppgav sig vara kvinnor. Tre specificerade inte sitt kön.
  • Svarsgivarna fick ange sin ålder på ett ungefär.
  • Frågorna gällde om de hade blivit utsatta för sexuellt antastande och sexuella trakasserier, när det hade hänt och hur det hade gått till.
  • Svarsgivarna fick också berätta hur de hade reagerat i situationerna.

Text: FNB

Diskussion om artikeln