Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump planerar att offentliggöra hemliga filer från Kennedymordet

Från 2017
Uppdaterad 22.10.2017 16:24.
USA:s ex-president John F Kennedy
Bildtext John F. Kennedy.
Bild: Wikipedia

För 25 år sedan fattade kongressen i USA ett beslut om att hemligstämpla materialet från mordet på president John F. Kennedy. Hemligstämplingen upphör i slutet av oktober, närmare bestämt den 26.10.

USA:s president Donald Trump har nu lovat i ett inlägg på Twitter att han inte kommer stå i vägen för att de hemligstämplade mapparna offentliggörs.

Det handlar om sammanlagt 3 000 dokument som skulle offentliggöras.

Största delen av dokumenten består av federala polisen FBI:s och underrättelsetjänsten CIA:s undersökningar.

Det rör sig ändå spekulationer om att Trump kommer att publicera endast en liten del av dokumenten. Vita huset försäkrar ändå att de försöker släppa så mycket som möjligt av den information de sitter på.

Trump har också fått kritik för sitt beslut från underrättelsefältet för att då avslöjar han samtidigt hur underrättelsetjänsten har arbetat förut, vilket skulle kunna påverka USA:s säkerhet och utrikesrelationer.

Flera konspirationsteorier kring Kennedys död

Det som kan väntas komma fram i dokumenten är mera information om marinsoldaten Lee Harvey Oswald som anses vara Kennedys mördare.

På grund av att Oswald själv sköts kort efter mordet på presidenten hösten 1963 har flera olika konspirationsteorier vuxit fram om vem som kunde ligga bakom mordet på Kennedy.

Oswald besökte Mexico City kort innan han sköt Kennedy och han antas ha varit där för att söka visum till Kuba eller Sovjetunionen.

Det är speciellt information om det besöket som väntas komma fram i CIA:s och FBI:s filer.

Källa: Yle Uutiset, Politico, The Guardian, Twitter

Diskussion om artikeln