Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De asiatiska marknadsjättarna vänder kryptovalutorna ryggen

Från 2017
Bitcoin som brinner.
Bild: Max Rantakangas

Kina och Sydkorea skärper sin inställning till virtuella valutor. Tydligast återspeglas den nya politiken i den världsberömda valutan bitcoin.

Begränsningarna motiveras bland annat med att kriminella utnyttjar de virtuella valutorna i sin olagliga verksamhet.

Myndigheter och ekonomer har också anklagat bitcoin för att underlätta pyramidspel på småinvesterarnas bekostnad.

Framför allt de kinesiska nyinförda begränsningarna har väckt frågor om kryptovalutornas framtid i Asien. Kina har tidvis bedömts stå för upp till tre fjärdedelar av hela den globala bitcoinhandeln.

Kina sänkte värdet på bitcoin

I början av september förbjöd Kinas centralbank företag att samla in finansiering för sin verksamhet med bitcoin.

I mitten av september ålade centralbanken handelsplatser där man kan köpa och sälja bitcoin i Shanghai och Peking att lägga ner sin verksamhet före slutet av oktober.

De kinesiska bitcoinbörserna OkCoin och BTC China omsatte i slutet av augusti över 20 procent av hela bitcoinvolymen i världen.

Kinas centralbank hävdar att kryptovalutor utgör ett allvarligt störningsmoment mot finansieringssystemet.

Efter nyheten rasade värdet på bitcoin, men kryptovalutan återhämtade sig snabbt och i början av oktober nådde den sitt högsta pris mot dollarn någonsin.

Ett bitcoin mynt med kod i bakgrunden.
Bild: Mostphotos

Begränsningarna har ändå minskat de kinesiska investerarnas iver att satsa på bitcoin och andra kryptovalutor.

En del av kinesiska investerarna har bedömt att begränsningarna sannolikt kommer att luckras upp efter det kinesiska kommunistpartiets kongress den 18 oktober. Men några officiella indikationer på detta finns inte.

I bakgrunden av Kinas åtgärder spökar en oro över kapitalflykt som sänker värdet på yuan, säger ekonomie professor David Yermack vid New Yorks universitet.

- Problemen i den kinesiska ekonomin leder till att Kina är oroat över de virtuella valutorna och ser dem som någon form av konkurrent, säger Yermack.

Sydkorea också restriktivt

I slutet av september införde Sydkorea liknande begränsningar för virtuella valutor som Kina gjort. Landets finansövervakningsmyndighet meddelade att landet förbjuder alla emissioner av virtuella valutor (Initial Coin Offering, ICO).

ICO:s är ett sätt för företag att samla in finansiering. De sydkoreanska myndigheterna ser dem som en stor svindleririsk.

Sydkorea meddelade också att landet förstärker övervakningen av växling av kryptovalutor på webben och hotade företag och andra aktörer som deltar i förbjuden växlingsverksamhet med hårda straff.

Begränsningarna i Sydkorea har dock haft en mycket mindre effekt på investerarnas intresse för bitcoin än i Kina.

Japan det nya Eldorado?

Samtidigt har Japan intagit en diametralt motsatt inställning och öppnar nya dörrar för de virtuella valutorna. I april godkände Japan bitcoin som ett officiellt betalmedel.

I slutet av september registrerades elva företag som officiella bitcoinförmedlare. Samtidigt har Japan stiftat lagar om bättre övervakning av virtuella valutor.

Dessutom har en grupp japanska banker meddelat att de planerar lansera en egen kryptovaluta, j-coin.

Japan förutspås föga förvånande att bli den nästa stora naven för försäljning, köp och växling av virtualvalutor. (FNB-AFP)

Fakta: Osäkra tider förstärker intresset för virtuell valuta

  • Bitcoin är en virtuell valuta som grundar sig på öppen källkod. Bitcoin är den mest kända kryptovalutan.
  • Värdet på bitcoin har växlat våldsamt sedan valutan skapades år 2008.
  • Det finns inte någon central utfärdare som släpper bitcoin, utan de föds genom en metod som kallas brytning och kräver stor beräkningskapacitet.
  • Nya bitcoin uppstår allt långsammare tills den över gränsen på 21 miljoner uppnås.
  • För tillfället finns det över 16 miljoner bitcoin i cirkulation.
  • Systemet fungerar via ett peer to peer-nätverk. Användarna låter beräkningskapaciteten på sina datorer användas för att registrera bitcoinflödet i en offentlig databas. Som belöning får de nya bitcoin.
  • Den så kallade brytningen fungerar inte i praktiken på vanliga datorer, utan den utförs närmast av bitcoinbolag som äger effektiva datorer.
  • Bitcoin ser ut att bilda en fristad när världsekonomins utveckling ter sig osäker. Många ser bitcoin som ett skydd mot försvagad valuta i hemlandet. En del av kryptovalutans tjusning utgörs också av dess oberoende av centralbankerna och andra traditionella finansinstitut.

(FNB, källor även: Digital Trends, CNBC, New York Times)

Diskussion om artikeln