Åbokrögare om trakasserier i nattlivet: "Jag skulle vara naiv om jag påstod att det inte händer i vår bar"
För en vecka sedan började de dyka upp - #metoo statusuppdateringarna på sociala medier över hela världen, där kvinnor berättar om de sexuella trakasserier som de utsatts för.
Tanken med kampanjen är att visa hur vanligt det är med sexuella trakasserier och sexuellt våld i vårt samhälle idag med en förhoppning om att få slut på det.
Det är mest kvinnor som delat uppdateringen, men också män har delat den.
- Det är en kampanj som helt tydligt behövs, säger Åbobon Johanna Mattila.
- Det är sådant som jag tror att så gott som alla kvinnor har upplevt i olika skeden av sina liv och som bara trycks ner och har tryckts ner. Kvinnor i min ålder, 50+, fick i ungdomen ofta höra att "lite ska man nu tåla", "inte ska man säga någonting", "män är män, men du ska nu bara akta dig sen"...
- Och det är jättebra att det kommer upp och att folk kommer med sina namn. Det är inte bara unga flickor, inte bara okända människor, utan det är sådana som alla känner och vet.
- Och det händer överallt, det är inte bara bastukvällar och ute på gatan, utan det är på finare tillställningar och allt möjligt som det har kommit fram nu.
Man känner sig så där "nolo", det är arbetskompisar och man vet inte hur man ska hantera det. Man låter det vara fastän man kanske inte borde
- Det är jättebra att det tas upp, säger en Åbostuderande som gärna vill vara anonym.
- Nog kan jag ju fundera på olika arbetsplatser, där det i någon form kommit fram, på julfester och annat, där man tänkt efter att det är inte är okej.
Men ändå är det svårt att säga ifrån.
- Man känner sig så där "nolo". Det är arbetskompisar och man vet inte hur man ska hantera det. Man låter det vara fastän man kanske inte borde.
En annan anonym Åbostuderande instämmer.
- Tyvärr är det ju vanligt. Speciellt här i Finland tycker jag vi är mycket efter om man jämför med Sverige. Där tas det kanske mer på allvar. Här i Finland har det tillsvidare varit oacceptabelt att ta fram sådana här saker.
Jag tror att det blir en ändring och att tröskeln att anmäla och reagera blir lägre
Huruvida det här kommer att innebära en förändring på sikt är svårt att förutsäga. Men visst är förhoppningarna höga.
- Kanske det inte blir en så omvälvande förändring som man kanske kan tänka sig efter allt det här, men jag tror att tröskeln att anmäla och reagera blir lägre. Så jag tror att det blir en positiv vändning, säger Johanna Mattila.
Trakasserierna vanliga i nattlivet
En av de miljöer, där sexuella trakasserier är vanliga är ute på krogen.
Tom Kivinen har jobbat i restaurangbranschen i tjugo år och har sett trakasserier, både av kolleger och kunder. Den senaste veckans diskussion har också varit en ögonöppnare för honom själv.
- För min egen del så har man kanske blivit lite mer självkritisk till sitt eget beteende, sitt eget agerande och ord. Så kanske man lyssnar också lite närmare på vad näromgivningen berättar.
På krogen är trakasserier en av de frågor man tar upp med nyanställda.
- Det hör till de första saker vi säger, att om någon säger något opassande, eller ännu värre, rör, säg till med detsamma, så slänger vi ut dem. Sådant tolereras helt enkelt inte.
Samma gäller också kunder. Men Kivinen medger också att det kan vara svårt att känna igen problemsituationerna i en stökig krogmiljön, då folk trots allt går ut för att träffa andra människor.
- Om jag märker något konstigt brukar jag alltid gå till bordet för att samla glas och möta kvinnans blick för att se om allt är okej. Likaså kan jag fråga henne då hon kommer till baren, om allt är okej.
Men också då kan det vara svårt att få klarhet i situationen.
- Jag måste tyvärr säga att nio gånger av tio så säger kvinnan att allt är lugnt, och sedan då mannen gått bort så får man i efterhand höra klagomål av samma person. Men jag förstår också att det är en svår fråga att också våga tala ut om det framförallt om den andra personen är i samma utrymme.
På damtoaletten fanns stora planscher med texten: Om du anser att du blir trakasserad, beställ den och den drinken, så vet bartendern
Kivinen menar ändå att synliga trakasserier har minskat under de senaste 3-4 åren. I dagsläget händer det att han ungefär en gång i månaden avlägsnar kunder på grund av trakasserier.
- Jag skulle vara naiv om jag påstod att det inte händer i vår bar. En gång är ju för ofta. Men som tur är det ändå relativt sällan. Jag vet att det händer hela tiden på nattklubbar där det är mer oljud och fler berusade.
Vad skulle man kunna göra då för att komma åt trakasserierna i nattlivet?
- En jättebra idé som jag hörde om i London, var att det på damtoaletten fanns stora planscher med texten: Om du anser att du blir trakasserad, beställ den och den drinken, så vet bartendern. Kodspråk med andra ord. Så fastän personen i fråga står bredvid, så vet personalen vad som pågår och har lättare att ingripa.
Skulle det vara läge då att införa en sådan drink på listan?
- Det har vi nog funderat på. Vår främsta kund är ju en ung, vuxen kvinna mellan 20 och 30. De är den största enskilda kundgruppen hos oss. Så vi försöker nog så gott som möjligt se till att de har det bra att vara och får sitta i lugn och ro med sina vänner och ha en rolig kväll.
#MeToo-manifestationer över hela Sverige i dag
Tusentals människor demonstrerar mot sexuella trakasserier.
Har du sett #metoo på sociala medier? - Det här är varför den sprider sig
Kampanj för att synliggöra sexuella övergrepp sprider sig.