Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiens rikaste röstar om mer autonomi – Veneto och Lombardiet vill ha mer ekonomisk frihet

Från 2017
Uppdaterad 22.10.2017 18:28.
Väljare röstar i Lombardiets folkomröstning om utökat självstyre.
Bildtext Vallokal i Brescia i Lombardiet. Valdeltagandet blir avgörande för hur tunga krav regionens ledare kan ställa på Rom.
Bild: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

I de italienska regionerna Lombardiet och Veneto ordnas i dag folkomröstningar om utökat självstyre. Regionerna hör till de mest välbärgade regioner i landet och utmanar Roms auktoritet framför allt i ekonomiska frågor.

De två folkomröstningarna i Veneto och Lombardiet är icke bindande men utgör ändå en allvarlig utmaning för det italienska centralstyret.

Båda regionerna styrs av det populistiska högerpartiet Lega Nord som motsätter sig både EU:s auktoritet och invandring.

Lega Nord har fått flankstöd av den före detta premiärministern Silvio Berlusconis Forza Italia och den populistiska Femstjärnerörelsen.

Under 90-talet vädrade partiet tankar om en helt självständig norditaliensk republik, men regionernas regeringar söker ändå nu bara större självstyre gällande en rad frågor.

De ekonomiska frågorna har varit de mest omdiskuterade, men regionledningarna vill också ha mer utrymme att bestämma om säkerhet, migration, utbildning och lösare tyglar vad gäller miljöskydd.

Lombardiets president Roberto Maroni röstar i den omröstning han själv har satt i verket om att kräva mer autonomi för regionen.
Bildtext Regionpresidenten i Lombardiet Roberto Maroni lägger sin röst i staden Lozza.
Bild: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Den bärande tanken bakom omröstningen har varit att de rikare norditalienska regionerna inte ska behöva bära ansvar för de fattigare syditalienska regionerna.

Det utökade självstyret har fått vind i seglen i takt med att konflikten i Spanien kring Kataloniens självständighetskamp har trappats upp.

Många väljare, stor del av ekonomin

Omröstningarna, som har fått den italienska grundlagsdomstolens godkännande, skulle i teorin kunna leda till ett allvarligt slag för den italienska regeringens ekonomiska rörelseutrymme.

De två regionerna utgör sammanlagt ungefär en fjärdedel av Italiens väljarkår, men står för nästan en tredjedel av landets bruttonationalprodukt.

Om regionerna skulle få större kontroll över sina skatteintäkter och alltså överföra en mindre andel till statsbudgeten skulle det innebära ett hårt slag för den italienska statliga ekonomin.

Intresset avgör

Om omröstningarna ger ett entydigt resultat för ökat självstyre anses det ge regionernas ledare goda förhandlingsförutsättningar med den italienska regeringen.

Hur stort valdeltagandet blir anses ändå vara avgörande för hur stor trumf omröstningen kan tänkas ge inför förhandlingarna.

På förhand har det ansetts att åtminstone 50 procent av väljarna borde delta för att resultatet ska ha någon betydelse.

Lombardiets president Roberto Maroni har ändå ansett att resultat ska ses som betydande om valdeltagandet blir lika högt som då italienarna röstade om grundlagsförändringar 2001, alltså 34 procent.

Det kan innebära att han tänker föra ärendet vidare så länge resultatet stöder större autonomi, också om valdeltagandet blir lågt.

Källor: AP, AFP, Reuters
Artikeln har rättats den 22.10 klockan 18:28. En tidigare version uppgav att Veneto skulle vara den näst rikaste regionen i Italien. Enligt senaste uppgifter från italienska statistikbyrån och Eurostat ligger regionen tredje på listan mätt i BNP.

Diskussion om artikeln