Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Abe mot jordskredsseger - nära mandat att ändra Japans pacifistiska grundlag

Från 2017
Uppdaterad 22.10.2017 19:51.
Japans premiärminister Shinzo Abe och hans fru Akie Abe i Italien i maj 2017.
Bildtext Shinzo Abe har styrt Japan sen 2012 och är den premiärminister som har suttit längst vid makten i landet.
Bild: EPA/ANGELO CARCONI

I Japan har premiärminister Shinzo Abes parti LDP vunnit en väntad jordskredsseger i det förtida parlamentsvalet. Frågan är om Abe får den supermajoritet som behövs för att rucka på grundlagens pacifistiska artikel.

De första resultaten i Japans förtida parlamentsval visar att premiärminister Shinzo Abe och hans Liberaldemokratiska parti kommer att ta en storseger.

Under kvällen meddelade nyhetsbyrån AFP med hänvisning till Japans rundradiobolag NHK att partiet har vunnit en två tredjedelsmajoritet i valet.

Vallokalsutfrågningar ger Abes parti mellan 253 och 300 platser i parlamentets underhus. Sammanlagt finns det 475 platser i parlamentets underhus.

Tillsammans med Abes koalitionspartners verkar han vara nära att få den så kallade supermajoritet i ryggen som behövs för att återuppliva planerna på att ändra grundlagen.

Japan har sen andra världskrigets slut en så kallad pacifistisk grundlag som kraftigt begränsar vad landets försvarsmakt kan användas för.

Abe har länge haft planer på att ändra grundlagen, men planerna har hittills fallit på för lågt stöd.

Stärker sitt mandat

Abe utlyste förtida val för att stärka sitt mandat att ta till kraftigare åtgärder mot Nordkorea.

Nordkorea har under den senaste upptrappningen av spänningarna i regionen avfyrat flera missiler på en bana över Hokkaido i norra Japan.

Trots att Abe länge har försökt få ändringar i landets grundlag till stånd har han nu sagt att ändringarna behövs för att handskas med Nordkorea, som han kallar källan till en nationell kris.

För att kunna driva frågan till folkomröstning behöver han en två tredjedelars majoritet i parlamentets bägge kammare.

De preliminära resultaten eller vallokalsmätningarna gav inga entydiga svar på om Abe kommer att få en supermajoritet.