Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland klarar sig bra i internationell pensionsjämförelse

Från 2017
Man och kvinna sitter vid ett bord med en kalkylator och eknomiska papper.
Bild: Mostphotos

Finlands pensionssystem kommer på femte plats i en internationell jämförelse, före Sverige men efter Norge. Det danska systemet klassades som världens bästa för sjätte gången i följd.

Finland ser inte ut att ha chanser att nå täten under de närmaste åren, men i övrigt är det finska pensionssystemets ställning stabil i jämförelsen Melbourne Mercer Global Pension Index.

Finlands framgång försvagas bland annat av den växande offentliga skulden och av finländarnas låga spariver.

I den internationella jämförelsen föreslås att Finland höjer minimipensionen, förbättrar sysselsättningen för äldre samt ökar fonderingen av pensionstillgångar.

Arbetande betalar dagens pensioner

Jämförelsens etta och tvåa - Danmark och Nederländerna - gynnas av att deras system följer principen att människor sparar till sin egen pension redan då de arbetar.

Finlands pensionssystem grundar sig däremot på att de arbetande till stor del betalar de pensionerades pensioner. Andelen på förhand sparade pensionsmedel är lägre i Finland än i länderna i täten av jämförelsen.

- I jämförelsen ser man det som positivt att folk själva sparar så mycket de kan inför ålderdomen. En utgångspunkt är att det ska vara avkastningsinriktat förhandssparande, säger Pensionsskyddscentralens direktör Mikko Kautto.

Kautto har svårt att tänka sig att de arbetande i Finland skulle förpliktas att betala mer av sina kommande pensioner, eftersom de nu betalar en stor del av de nuvarande pensionärernas pensioner.

Finlands garantipension mindre än andra länders

I Finland avgörs pensionen av arbetskarriärens längd och förvärvsinkomsten. Jämfört med medellönerna på över 3 000 euro har finländska pensionärer med liten pension en förhållandevis låg garantipension: cirka 760 euro.

För att Finland ska komma i kapp Danmark och Nederländerna borde garantipensionen höjas till cirka 1 000 euro, säger Pensionsskyddscentralen. Enligt Kautto skulle det dock vara besvärligt och dyrt.

Stora höjningar av garantipensionerna skulle kräva kraftigt höjda anslag eller betydande reformer i pensions- och socialskyddssystemen.

- Betydelsen av det pensionsskydd som arbetspensionen för med sig skulle förändras om alla fick en hög pension betald med skattemedel. Vi skulle på sätt och vis gå över till ett tänkande i stil med pensionstagarens medborgarlön, säger Kautto.

Text: FNB

Diskussion om artikeln