Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsnäsbombaren till Högsta domstolen

Från 2017
Uppdaterad 23.10.2017 06:38.
Polis och brandmän
Bildtext Mannen placerade en väska med dynamit på kvinnans bil.
Bild: Privat/Lilian Lolax

Fallet med Korsnäsbombaren tas sannolikt upp till behandling i Högsta domstolen nästa vår. Mannen har överklagat domen eftersom han anser att den är får hård.

Mannen dömdes 2015 i Österbottens tingsrätt till elva års ovillkorligt fängelse för mordförsök. Han besvärade sig till hovrätten som inte såg några skäl att lindra domen.

I somras fick den 60-årige mannen besvärsrätt till Högsta domstolen. I sin överklagan anser han att domen är för hård.

Från Högsta domstolen meddelar man att ärendet sannolikt kommer att tas upp först på våren. Sedan tar det ännu en tid innan domen fastslås.

Hotfullhet efter relationens slut

Mannen hade haft ett förhållande med en kvinna från Korsnäs. Men när kvinnan ville göra slut blev mannen hotfull mot henne.

Han hade bland annat skickat hot till kvinnans mobiltelefon.

Den 18 december 2014 placerade sedan mannen en väska innehållande 520 gram dynamit på kvinnans bil. När kvinnan lyfte bort väskan detonerade bomben och kvinnan skadades allvarligt.

I rättegången erkände mannen att han placerat sprängmedel på kvinnans bil, men han menade att det kan högst vara frågan om grov misshandel eftersom det inte fanns uppsåt att döda.

Tingsrätten konstaterade att brottet var allvarligt och att förhandsplaneringen var utförlig. Förutom att offret fick allvarliga skador, orsakade bomben också allvarlig allmän fara.