Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump kan byta ut Janet Yellen - besked om Fedchefen väntas inom kort

Från 2017
Janet Yellen under en presskonferens den 14 december 2016.
Bildtext Janet Yellen under en presskonferens den 14 december 2016.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

President Donald Trump väntas meddela inom kort vem som ska ha jobbet som chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Beslutet kan komma vilken dag som helst nu.

Ämbetsperioden för den nuvarande Fedchefen Janet Yellen löper ut i vår. Yellen har lyckats bra i sitt jobb. Det går bra för den amerikanska ekonomin och arbetslösheten är den lägsta på 16 år.

Det är ändå möjligt att Trump vill ha en djärvare penningpolitik. Han uppges ha intervjuat minst fem kandidater för posten som Fedchef.

De övriga kandidaterna har en annorlunda syn på ekonomin än Yellen som fortsatt med en moderat och försiktig räntepolitik.

Varningar om hotande inflation i framtiden

Så kallade ekonomiska hökar anser att Yellen har varit alltför försiktig. De befarar att den långa perioden med låga räntor i USA kan leda till okontrollerad inflation, något som inträffade på 1970- och 1980-talen.

Bland annat Trumps egen ekonomiska rådgivare Gary Cohn anser att Yellen har varit alltför försiktig.

Andra starka kandidater är bland annat Fed-guvernören Jerome Powell samt hans företrädare Kevin Warsh samt Stanfordprofessorn John Taylor.

Valet av Fedchef har en direkt inverkan på finansmarknaden och på längre sikt även på världsekonomin. Frågan väcker därför intresse runtom i världen.

Trump kommer med sitt besked eventuellt redan under de närmaste dagarna eller senast den 3 november.

Artikeln är översättning av en artikel som Yles korrespondent i USA Mika Hentunen skrivit.