Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Semesterresan förstörd? Du kan snart få ersättning för förlorad glädje

Från 2017
Uppdaterad 23.10.2017 09:31.
En tom solstol vid en blåsig strand.
Bild: Mostphotos/Philippe Demande

Snart blir det lättare för den som sur kommer hem från en misslyckad paketresa att få ersättning. Lagen om paketresor ersätts med ny lagstiftning under år 2018.

Det är kanske just frågan om ersättningar till resenärer som är den intressantaste ingrediensen i ett nytt lagpaket om resetjänster som riksdagen har under behandling.

I den nya lagen finns en bestämmelse om kompensation för förlorad semesterglädje, ifall det beror på ett betydande fel från arrangörens sida.

Regn ger ingen ersättning

Bland researrangörerna är man inte särskilt entusiastisk och talar om missnöjesersättning.

Men riktigt vilket missnöje som helst ska inte ge rätt till ersättning.

- Regnväder under hela solsemestern är inte arrangörens fel och det ger inte rätt till ersättning. Det måste handla om ett betydande fel, säger Riitta Haapasaari vid Justitieministeriet.

Magsjuka kan ersättas

Däremot kan det bli aktuellt med ersättning ifall en resenär blir sjuk av maten på ett hotell som ingår i en paketresa. Enligt Riitta Haapasaari har EU-domstolen redan tidigare slagit fast att konsumenten ska ersättas i sådana fall.

- I ett fall hade en ung flicka drabbats av salmonella och tvingats ligga på hotellrummet med diarré och feber hela semestern. Det bedömde domstolen som förlorad njutning som ska ersättas.

En man kräks i en toalettstol.
Bild: Mostphotos

Den här typen av ersättningar blir enligt Haapasaari en utmaning eftersom de är ovanliga i Finland. Och om det kan bli svårt att bedöma när en missnöjd resenär ska ersättas, så blir det ännu svårare att slå fast storleken på ersättningen.

- Det är svårt att bedöma vilken nivån blir. I Finland är immateriella ersättningar vanligtvis rätt rimliga, så det blir knappast fråga om några jättelika summor, säger hon.

Enligt Haapasaari kommer ersättningsnivån att utformas av domstolarna, för särskilt i början kommer många fall att bli tvistefrågor som myndigheterna tar ställning till.

Resebyråer: Ett sätt att resa billigare

Inom resebranschen håller man med om att många ersättningskrav kommer att bli föremål för processer hos konsumentskyddsmyndigheterna. Det säger Heli Mäki-Fränti som är verkställande direktör för Finlands Resebyråers Förbund.

Hon säger att researrangörerna befarar att paragrafen om ersättning för förlorad semesterglädje blir en väg för kunder att försöka pressa ner sina resekostnader.

- Arrangören kan inte alltid påverka vad som händer under flygresan eller i hotellet, eller om hotellet har alla faciliteter som det har uppgett för resebyrån, säger Mäki-Fränti.

Så ändras bestämmelserna om paketresor

EU ligger bakom lagändringen

Orsaken till att lagen om paketresor görs om till en ny lag om kombinerade resetjänster är ett EU-direktiv.

Enligt direktivet måste alla medlemsländer harmonisera sin lagstiftning på den här punkten.

Regeringen har gett sitt lagförslag till riksdagen, men där är frågan fortsättningsvis under behandling.

Arikeln bygger på Yle Uutisets text Valmismatkalaki muuttuu nimeä myöten – Matkailijalle mahdollisuus hakea korvausta mielipahasta

Artikeln är utbyggd med en faktaruta kl 9:30.

Diskussion om artikeln