Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historier om sexuella övergrepp sprider sig från filmvärlden

Från 2017
Uppdaterad 24.10.2017 08:37.
Harvey Weinstein anklagas för sexbrott
Bildtext Två kvinnor till har anmält sig efter att detta bildcollage över Harvey Weinsteins möjliga offer gjordes.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nya avslöjanden kommer om sexuella övergrepp och trakasserier i USA. Från filmens värld har fenomenet spritt sig inom mode, journalistik och politiken. Nu berättar fyra senatorer om sina #metoo-erfarenheter.

Fyra senatorer svarade, då tv-bolaget CBS vände sig till de cirka 20 kvinnliga medlemmarna i senaten. Deras erfarenheter kommer från unga år, då de var nya i politiken eller undervisningsbranschen.

En har jagats runt bordet av en kåt professorskollega, en har fått antydningar om att erbjuda sex för att få genomslag för sina lagförslag.

Männen måste med

De fyra senatorerna är mycket upprörda över de berättelser som har kommit via #metoo-rörelsen.

Rörelsen får beröm av de fyra. Men det räcker inte att kvinnor berättar för varandra och försöker ändra. Det behövs en förändring av hela kulturen.

- Om du känner dig förminskad och förnedrad så var det förmodligen avsikten. Tro inte att du överreagerar. Och någon måste berätta för männen att deras handlingar är oacceptabla, säger de.

Några färska berättelser om erfarenheter av sexuella trakasserier hade de fyra demokratiska senatorerna inte. De är på toppen av sin karriär.

Snart går det inte att köpa sig fri?

Berättelserna om sexuella övergrepp i politiken kommer säkert att fortsätta komma, på samma sätt som inom filmindustrin. Där har snart tjugo unga kvinnor nu har stigit fram och berättat om anklagelser mot Harvey Weinstein.

Polisen i New York, Los Angeles och London utreder om det finns fall där det behövs åtal och rättegång. Hittills har Weinstein köpt sig fri från några av anklagelserna och tillbakavisar alla anklagelser om sex mot någons vilja.

På samma sätt avslöjas nu att ett nyhetsankare på Foxnews har betalat 32 miljoner dollar åt en kvinnlig kollega som hotade åtala honom för sexuella trakasserier.

Den manliga tv-kändisen fick strax efteråt sitt arbetskontrakt förlängt med fyra år, med en årsinkomst på 25 miljoner dollar.
Efter att uppgörelsen blev en skandal i offentligheten nekades mannen fortsatt jobb. Han dementerar och protesterar mot det han kallar en komplott mot honom.

Weinsteins vård fortsätter

Harvey Weinstein var en av de första som blev känd för att ha köpt uppgörelser för tiotals miljoner dollar. Han får nu vård för sexberoende på en klinik i Arizona. Den första perioden av intensivterapi uppges vara avklarad.

Weinstein uppges fortsätta behandlingen på annat håll i en månad till.

Artikeln har rättats. Här en länk till utredningen som presenterades i TV-bolaget CBS:s "Meet the Press"

Diskussion om artikeln