Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Adrian Perera vinner Svenska Yles litteraturpris – ”Inte politisk för att jag vill, utan för att jag måste”

Från 2017
Uppdaterad 31.10.2017 10:34.
Adrian Perera står i sitt kök
Bildtext Svenska Yle hälsar på hemma hos pristagaren Adrian Perera i hans hem i Göteborg.
Bild: Lucas Dahlström/ Yle

På tio år har Adrian Perera gått från att blogga på X3M:s community till att vinna två hedervärda pris för sin poesi. Han ser det som en nödvändighet att höja rösten i ett samhälle där icke-vita ständigt avhumaniseras.

Som så ofta är vädret i Göteborg på den svenska västkusten lite ombytligt, ljusgrå himmel varvat med mörkgrå. Inne i en ljus lägenhet i stadsdelen Lunden står Adrian Perera och diskar samtidigt som han berättar om skräckfilmer och hur han gillar att bli så rädd att han inte kan somna.

- För att kunna somna måste jag se på något annat, något trevligare, säger han.

Adrian har enligt Svenska Yles jury gett ut årets bästa bok på svenska i Finland. Med teman som klasstillhörighet, strukturell rasism och kärlek lyckas han berätta en historia som läsarna kanske inte visste att de behövde höra.

Det är något i det att jag har ett C i modersmål och nu får ett litteraturpris som roar mig.

― Adrian Perera
Adrian Perera diskar.
Bildtext Adrian flyttade till Göteborg tidigare i höst eftersom hans fru Ylva studerar i staden.
Bild: Lucas Dahlström/ Yle

Adrian är 31 år gammal, född och uppvuxen i Östnyland, närmare bestämt i kyrkbyn Liljendal i Lovisa. Hans föräldrar är frånskilda och som barn bodde Adrian främst hos sin mor som själv kommer från Sri Lanka. Boken White Monkey utspelar sig i en miljö som liknar den Adrian är uppvuxen i, men baserar sig ändå inte på faktiska händelser.

- Jag hade inte talat med mina föräldrar om deras upplevelser innan jag skrev sviten, men vissa saker visade sig stämma. Det kom som en överraskning att min mor verkligen hade intervjuats av tidningen för att hon var den första bruna människan i Liljendal, säger han och refererar till en av dikterna i boken där en liknande händelse utspelar sig.

Vem är Adrian Perera?

Adrian brinner för att alla människor ska bli representerade som sådana. Som människor.

Han tycker att diskussionen kring invandrare i Finland är avhumaniserad, fokus ligger på hur invandrare ska integreras och hur Finland ska tolerera. Det här vill han att samhället ska gå ifrån och lyfter bland annat upp den här problematiken i sin bok.

- Folk tycks inte förstå att synen på invandrare inverkar på en massa grejer, till exempel hur man får jobb, hur stor pension man får, hur svårt det är att vara ensamförsörjande mamma om man är något annat än vit, säger han.

”Som Harry Potter, men goth”

Skrivandet har inte alltid haft en självklar plats i Adrians liv. Under skolgången ogillade han att skriva essäer och i något skede var det tal om att han kunde ha läs- och skrivsvårigheter. I studentexamen skrev han ett C i modersmål.

- Det är något i det att jag har ett C i modersmål och nu får ett litteraturpris som roar mig, säger han.

Adrian Perera spelar Playstation.
Bildtext Adrian skulle helst vara ensam, spela tv-spel och inte tänka så mycket.
Bild: Lucas Dahlström/ Yle

Men Adrian började sakta men säkert skriva mer och mer. Under pseudonymen hymmelmymmel publicerade han sina första texter på Yle X3M:s populära community, ofta vardagliga bloggtexter eller mer skönlitterär fantasy. Han vårdade sin profil på X3M-communityn väldigt noga, och under en period ändrade han beskrivning av sig själv varje dag.

- En beskrivning jag minns är ”Som Harry Potter, men goth”.

Adrian menar att han inte valde den lättaste subkulturen för en icke-vit. En goth skulle helst vara blek i ansiktet.

- Jag fick ju sminka mig så tusan för att bli vit, säger han.

Knäcktes av Arvid Mörne

Efter gymnasiet sökte Adrian sig till Vasa där han gjorde civiltjänst på Wasa Teater, fast besluten att hans framtid var på scenen. Han skulle bli skådespelare. Det var först då han några år senare skulle gå på inträdesförhör till Teaterhögskolan som han började tveka, och till slut valde han att inte gå.

- En väldigt tydlig indikator på att du inte ska bli skådespelare är om du inte vågar gå på inträdesförhöret för att du helt enkelt känner dig obekväm på scen.

Adrian Perera sitter vid sitt bord.
Bildtext Adrian har nu vunnit två pris för sin poesi - själv är han förvånad då han inte trodde att han kunde skriva dikter.
Bild: Lucas Dahlström/ Yle

Istället för teater blev det språk. Adrian flyttade till Åbo och avlade en kandidatexamen i engelskt språk och litteratur för att sedan göra sin magister inom litteraturvetenskap. Men trots att intresset för skrivandet hade väckts var det tungt till en början.

2010 skickade Adrian för första gången in en av sina texter till Svenska folkskolans vänners årliga litteraturtävling för unga, Arvid Mörne-tävlingen.

- Det gick inte alls bra och jag blev bitter och slutade se mig som en skrivande människa, säger han.

Att jag överhuvudtaget finns på gatan blir ändå politiskt i ett land som stängt sina gränser.

― Adrian Perera

Att han sex år senare skulle stå som vinnare i samma tävling kändes otänkbart då. Han ville göra annat, men av någon orsak fortsatte han trots motgångarna att skriva och skickade in ännu en text innan han vann tävlingen år 2016 med några dikter som kan ses som ett förarbete till White Monkey.

- Jag trodde ju att jag inte kunde skriva dikter så det kom som en fullständig överraskning att jag vann, säger han.

Politisk mot sin vilja

Förlaget, som ger ut White Monkey, säljer boken som en politisk diktsvit. Enligt Adrian själv finns det en nivå av hopp om att kunna mobilisera läsaren genom diktsamlingen.

- Boken slutar med en direkt fråga till läsaren. Och på så sätt tänker jag att boken kan få läsaren att tänka till, säga ifrån och kunna hjälpa på det viset.

Men Adrian ville aldrig bli en politisk kraft.

- Att jag överhuvudtaget finns på gatan blir ändå politiskt i ett land som stängt sina gränser. Jag har det inte sämst ställt, absolut inte.

Med det syftar Adrian bland annat på att han är högutbildad, inte svart, född i Finland och man.

- Men jag hör bara inte till majoriteten rent hudfärgsmässigt och det i sig blir politiskt.

Adrian Perera står utomhus.
Bildtext Bara en kort tid efter att Adrian flyttade till Göteborg demonstrerade nazisterna i staden. Då kände han sig tvungen att höja rösten.
Bild: Lucas Dahlström/ Yle

Ett tydligt exempel på hur politiskt det kan bli kom tidigare i höst då Adrian precis hade flyttat till Göteborg tillsammans med sin fru Ylva Perera. Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen ordnade en marsch genom Göteborg och det var då Adrian kände att han inte längre kunde vara tyst.

Han höjde rösten, eller åtminstone pennan, och skrev en essä i Hbl om sin egen rädsla inför nazisternas demonstration. Han säger att det för tillfället pågår en debatt som överhuvudtaget inte förankras i att det finns vissa människor som verkligen lever i en medveten eller omedveten rädsla för nazister.

- Nazism är ingen åsikt. Det handlar om att någon har problem med vilken kropp du har, med att du finns. Jag skulle helst inte vilja höja rösten, men om jag inte gör det så har jag rentav sett något och valt att inte hjälpa, och det har jag lite svårt för.

Adrian är en politisk debattör utav nödvändighet, inte utav vilja.

- Ärligt talat så skulle jag helst inte vara politisk. Hellre skulle jag vara för mig själv och inte tänka så mycket, säger han.

Svårt att leva upp till förväntningarna

Samtidigt som Adrian använder sin röst för att skapa en slags förändring kan man också skönja en viss frustration hos honom då det kommer till förväntningarna på hans författarskap. Han vill inte att hans debutbok endast ska ses som en diktsamling om strukturell rasism.

- I så fall blir det inte en berättelse om människor längre. På det sätt som folk då läser boken ser de inte den längre som skönlitteratur, vilket det är. Visst är det kul om folk får upp ögonen för strukturell rasism, men det finns också annat i diktsviten.

Adrian Perera sitter utomhus.
Bildtext Adrian vill inte avslöja något om sin nästa bok men han är osäker på om den kommer att kunna leva upp till förväntningarna.
Bild: Lucas Dahlström/ Yle

Jag utgår nästan från att folk kommer att hata min nästa bok

― Adrian Perera

Adrian har ett ambivalent förhållande till synen som andra har på hans författarskap. Å ena sidan har han hittat en nisch som inte finns inom finlandssvensk litteratur, men samtidigt kan den nischen bli en slags avgränsning. Han tror till och med att hans nästa bok kan göra folk besvikna, om han inte lever upp till förväntningarna.

- Jag utgår nästan från att folk kommer att hata min nästa bok, eftersom folk väntar sig en viss produkt och då jag inte levererar den så kan läsare känna sig förrådda.

Vid sidan om arbetet som frilansande reporter kommer Adrian ändå att fortsätta skriva. Vad hans nästa bok handlar om tänker han inte säga, men en sak är säker, han kommer aldrig att skriva det som folk vill läsa, utan det som han själv känner för att skriva.

- Skulle jag skriva den bok folk vill ha skulle den bli mycket sämre. Jag vet inte om White Monkey är en bok som folk vill ha, men det kanske är en bok som folk behöver.

Precis som hymmelmymmel på X3M-communityn kan Adrian Perera fortfarande tänka sig att byta beskrivning av sig själv. En dag Harry Potter men goth, en dag politisk diktare.

- Nu skulle min beskrivning kanske vara att jag ser ut som en man över trettio. Eller att jag är en man som febrilt googlar walkthroughs till tv-spel.

Diskussion om artikeln