Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kurdmilis intog Syriens största oljefält med hjälp av USA

Från 2017
SDF-soldater jublar över sina segrar i östra Syrien där IS håller på att trängas tillbaka mot den irakiska gränsen
Bildtext SDF-soldater jublar över sina segrar i östra Syrien där IS håller på att trängas tillbaka mot den irakiska gränsen
Bild: EPA-EFE/YOUSSEF RABIH YOUSSEF

Kurdisk-arabiska styrkor som stöds av USA, har intagit Syriens största oljefält Al-Omar som tidigare kontrollerades av terrorgruppen IS.

Amerikanska militärkällor uppger att den kurddominerade milisgruppen SDF (Syriens demokratiska styrkor), intog oljefältet i provinsen Deir ez-Zor efter ett överraskningsanfall.

SDF ryckte fram hundra kilometer i öknen i ett blixtanfall som överraskade jihadisterna som försvarade oljefältet, uppger amerikanska militärkällor.

Milisgruppen SDF som förra veckan intog IS forna huvudstad Raqqa, har sedan dess snabbt ryckt fram mot jihadisternas sista fästen i Deir Ez-Zor som ligger vid den irakiska gränsen.

Erövringen av oljefältet al-Omar förstärker avsevärt SDF:s mål att skapa ett eget autonomt kurdiskt område, Rojava eller Västkurdistan, i nordöstra Syrien.

En karta över Syrien, med städerna Damaskus och Deir ez-Zor markerade.
Bild: Yle

Risk för sammandrabbningar med syriska armén

Lokala källor uppger att närbelägna syriska regeringsstyrkor planerade att inta oljefältet, men SDF hann före.

IS angrips nu på två fronter.

Medan SDF rycker fram i norr har syriska och ryska styrkor avancerat från söder och väster i den energirika provinsen.

Den syriska regeringen försöker ta över kontrollen av så många olje- och naturgasfält som möjligt innan SDF-milisen hinner göra det.

Det ökar också risken för sammanstötningar mellan USA-stödda kurder och syriska regeringsstyrkor som stöds av Ryssland och Iran.

Al-Omar intogs oskadd

Kurderna säger sig ha utfört sin överraskningsattack för att förhindra att jihadisterna hann förstöra oljefältets infrastruktur, så som de de brukar göra om de tvingas retirera.

USA bistod SDF med underrättelseuppgifter vilket underlättade blixtattacken.

- Vi placerade våra styrkor så att de kunde stödja våra allierade, säger den amerikanska militärtalesmannen överste Ryan Dillon.

Dillon vägrar ändå att säga om amerikanska specialstyrkor deltog i attacken som ledde till att oljefältet erövrades utan att man orsakade större skador på fältet,.

SDF bekräftar att Al-Omar intogs utan större skador och säger att det fortfarande pågår eldstrider kring oljearbetarnas bostadsområde där jihadister har förskansat sig.

Medlemmar av syriska demokratiska styrkorna SDF uppbackade av amerikanska styrkor  samlas vid ett torg i Raqqa 17.10.2017.
Bildtext SDF intog förra veckan IS forna huvudstad Raqqa efter flera månader av blodiga strider
Bild: AFP / Lehtikuva

Gränsstaden Bukamal nästa

Den kurdiska milisens följande mål är att inta gränsstaden Bukama som ligger vid landsvägen mellan Damaskus och Bagdad.

Det pågår en kapplöpning till staden eftersom prosyriska styrkor från Iran hoppas inta staden för att skapa en direkt länk mellan Iran, Irak, Syrien och södra Libanon.

IS har enligt USA, koncentrerat styrkor i Bukamal för att försvara fästet.

- Vårt mål är att krossa IS. Vår prioritet var att besegra IS i Raqqa och nu har SDF intagit Al-Omar. Offensiven mot Bukamal blir svår och kommer att kräva en stor styrka, säger militärtalesmannen Ryan Dillon.

Källor: AP, Washington Post, New York TImes

Diskussion om artikeln