Tufft år väntar kvarnindustrin — havren tryggar enhet i Vasa
Kvarnföretagarna i Österbotten går en tuff säsong till mötes. Efter en kylslagen sommar kom bönderna sent igång med tröskandet och spannmålsskörden är mager.
Helsingin Myllys havrekvarn i Vasa har ändå arbete så man klarar sig eftersom havren hör till de grödor som gav en hyfsad skörd.
Vid Sutelan Mylly i Ylistaro tvingas man konstatera att det inte överhuvudtaget går att använda årets veteskörd. Det vete som finns kvar i lagret är fjolårets eller ännu äldre än så.
- Den här hösten har varit ovanligt tuff, säger företagaren Juha Konttas.
Enligt Konttas är det framför allt kvaliteten på vetet som inte fyller kraven.
- Storleken på skörden var det egentligen inget fel på, men proteinhalten är alltför låg.
Hyfsad havreskörd
För havren har det gått bättre.
- Först såg det illa ut, men skörden blev hyfsad trots allt. Den innehåller en del groddar och grönt, men i huvudsak ser det bra ut, säger Ville Mäki som är produktionschef vid Helsingin Myllys enhet i Vasa.
För enheten i Vasa är just havren nyckeln till framgång.
Ifjol invigde företaget en ny havrekvarn i Vasa och fördubblade kapaciteten. Detta eftersom det globalt finns en allt större efterfrågan på finländskt havre.
Bra år för rågen
Klart bäst har det i år gått för en del av de jordbrukare som sått råg. Rågskörden i år ligger i storleksklassen 116 miljoner kilo, den största på 30 år.
Skörden per hektar är nästan rekordstor och även kvaliteten är mestadels god.
Detsamma gäller dessvärre inte för många andra grödor, där kvaliteten varierar kraftigt från område till område.
Mögelgifter
På en del håll förekommer ovanligt stora mängder mykotoxiner, eller mögelgifter.
Exempelvis vid Korpelan Mylly och Taivalkosken Mylly, båda i Jalasjärvi, har man fått in spannmål från närområdena som normalt inte brukar innehålla toxiner men som i år gör det.
- Som bäst tar vi emot förhandsprover av skörden, säger Arto Leppälä som är vd vid Korpelan Mylly.
Därför följer man nu noggrant upp hurdana värden spannmålsproverna visar. Ifall kvarnföretagarna inte lyckas få in tillräckligt med spannmål av god kvalitet från närområdena tvingas man köpa in spannmål från annat håll.
Text: Minna Salomäenpää/Hanne Leiwo — Yle Pohjanmaa.
Översättning och bearbetning: Moa Mattfolk.