Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Populär programledare vid obundna Moskvas eko knivhöggs i halsen

Från 2017
Uppdaterad 24.10.2017 08:49.
Den populära programledaren Tatiana Felgengauer knivhöggs i halsen men hon fick inte livshotande skador
Bildtext Den populära programledaren Tatiana Felgengauer knivhöggs i halsen men hon fick inte livshotande skador
Bild: AP

Tatjana Felgengauer, den biträdande chefredaktören för Rysslands största obundna nyhetsradiokanal Moskvas eko, har knivhuggits på sitt jobb.

Gärningsmannen vars identitet inte har offentliggjorts, sprejade först tårgas på en vakt innan han tog sig till en radiostudio på fjortonde våningen och knivhögg journalisten och programledaren Tatjana Felgengauer i halsen.

Gärningsmannen vars motiv är okända, överbemannades av Felgengauers kolleger och överläts till polisen.

- Han bröt sig in och högg vår programledare Tatjana Felgengauer i halsen med en kniv, säger radiostationens chefredaktör Alexej Venediktov.

Inför radioprogrammet i morse uppmanade programledaren Tatjana Felgengauer folk att knäppa på radion via twitter- " Godmorgon, knäpp på", skrev hon i sin tweet.

´

Det här är inte acceptabelt, det sprids som pesten.

― Chefredaktör Alexej Venediktov, Moskvas eko

Inte livshotande skador

Felgengauer som är programledare för ett populärt morgonprogram, vårdas nu på sjukhus men hennes skador är inte livshotande.

Moskvas Eko betraktas som Ryssland största oberoende radiokanal, men det är tills vidare oklart om mannen hade politiska eller personliga motiv för sin attack.

- Mannen kom hit medvetet, han visste vad han skulle göra, säger chefredaktören Alexej Venediktov.

- Det här är inte acceptabelt, det sprids som pesten. Journalister saknar absolut skydd i det här landet, klagar Venediktov som rör sig ut tillsammans med en livvakt.

Alexej Venediktov, chefredaktör för Moskvas eko (till vänster) säger att gärningsmannen visste vad han gjorde
Bildtext Chefredaktör Alexej Venediktov, Moskvas eko.
Bild: EPA/VALERY SHARIFULIN

Motivet oklart

Nyhetsbyråerna Tass och RIA Novosti uppgav först att motivet verkar ha varit personligt, men åklagare som utreder knivattacken vill inte ännu säga något om motivet.

Flera journalister vid Moskvas eko har tidigare utsatts för mordhot eller attacker.

Den populära programledaren och politiska reportern Julia Latynina flydde utomlands förra månaden efter att hennes bil hade utsatts för en brandbombsattack.

Veteranreportern Latynina var känd för sina analyser om Kreml och den ryska säkerhetstjänsten

Officiell kritik mot Moskvas eko

Statliga medier har under den senaste tiden trappat upp sina attacker mot den populära radiokanalen.

Den statliga tv-kanalen Rossija 24 anklagade nyligen Moskvas eko för att vara "en gren av USA:s utrikesministerium, som får betalt för att destabilisera samhället inför presidentvalet i mars."

Kolumnisten Oleg Kashin, som själv överlevde en våldsam attack år 2012 som aldrig klarlades, sade att Felgengauers "blod finns också på händerna bland folk från Rossija 24.".

Den obundna liberala tidningen Novaja Gazetas chefredaktör Dmitri Muratov, säger att myndigheternas oförmåga att förhindra dylika attacker och hotelser mot obundna journalister, gör sådana attacker möjliga.