Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforsaren kan årligen köpa 12 fler pizzor om skatten sänks - men staden har råd med 1 666 färre vårdare

Från 2017
Uppdaterad 25.10.2017 09:46.
pizza till vänster, sjukvårdspersonal till höger
Bildtext En extra pizza i månaden för Helsingforsbon - eller mera närvårdare som kan ta hand om äldre? Sänks kommunalskatten i Helsingfors så får helsingforsarna mera pengar i handen.

Helsingfors planerar att sänka den kommunala skattesatsen för första gången på 20 år. Yle räknade ut vad medelinkomsttagaren i Helsingfors kan få om skatten sänks.

Borgmästare Jan Vapaavuori föreslår att kommunalskatten i Helsingfors ska sänkas till 18 procent.

Om skattesatsen i Helsingfors sänks med 0,5 procentenheter får medelinkomsttagaren i Helsingfors 150 euro mera i handen varje år.

Helsingfors stad däremot förlorar 70 miljoner euro i skatteintäkter om kommunalskatten blir lägre.

För 150 euro får helsingforsaren 12 pizzor

Vapaavuori har motiverat skattesänkningen med de allt högre bostadspriserna i Helsingfors.

Yle Uutiset räknade ut vad helsingforsborna kan köpa med pengarna de sparar in på en lägre skattesats.

För 150 euro kan helsingforsaren exempelvis köpa ett par vinterskor. För summan kunde medelinkomsttagaren i Helsingfors köpa 12 pizzor eller ett busskort för två och en halv månad.

För 70 miljoner kan staden bygga sju skolor

Om kommunalskatten inte sänks har Helsingfors stad 70 miljoner euro mera i kassakistan. Den summan skulle räcka till sju nya skolor eller 1 666 närvårdare som kunde sköta åldringar i ett år.

Staden kunde för 70 miljoner bygga 70 kilometer cykelväg eller anställa 1 222 klasslärare till skolorna.

Det ser ljust ut för Helsingfors stads ekonomi och därför anser Samlingspartiet och borgmästaren att det går att sänka kommunalskatten. Staden får dessutom allt fler invånare.

Politisk strid om kommunalskatten i sikte

De gröna och Vänsterförbundet kommer inte att svälja budgetförslaget utan protester. Budgetmanglingen förutspås bli segdragen och svår.

- Vi utgår ifrån att 70 miljoner läggs på tjänster för stadsborna. Social- och hälsovårdssektorn behöver resurser. Hemvården av de äldre är i en alarmerande situation, liksom mentalvårdstjänsterna, säger Veronika Honkasalo från Vänsterförbundet.

Samlingspartiet tror att helsingforsarna skulle konsumera mera om kommunalskatten sänks, och att ekonomin i staden på det sättet skulle få fart.

Artikeln baserar sig på Luvassa eripuraa, kun Helsinki päättää kuntaverostaan – Kumman valitset, 12 pizzaa vai 7 uutta koulua? skriven av Reeta Salminen och Teemo Tebest.

På andra språk

Diskussion om artikeln