Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Andra raka förlusten för Jokerit – Lokomotiv höll tätt trots puckbombardemang

Från 2017
Uppdaterad 23.10.2017 21:31.
Jokerits Nicklas Jensen skjuter ett handledsskott.
Bildtext En Nicklas Jensen i storform kunde inte hjälpa Jokerit till hemmaseger.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

För många utvisningar, ineffektivitet i målskyttet samt en storspelande Alexander Sudnitsin gjorde att Jokerit fick nöja sig med en uddamålsförlust i Helsingfors – lagets första hemmaförlust för säsongen.

Jokerits femton matcher långa vinstparad fick ett abrupt slut då storlaget SKA St. Petersburg var bättre med 4-3 i lördags.

På måndagen gavs jokrarna en möjlighet att på hemmais återgå till den melodi som präglat hela säsongsinledningen. Den chansen rann ut i sanden i en match där utvisningarna dikterade spelet.

Jokrarna nötte syndabänk – gästerna straffade hårt

Jokerit drog på sig två raka utvisningar i första perioden, vilka straffade sig nästan omedelbart. Först ut var John Norman med en hakning, följd av Sami Lepistö.

Gästerna tog vara på tvåmannaövertaget genom att låta den förre Jokerit-stjärnan Brandon Kozun smälla in ledningsmålet vid spelade 6.30.

Hemmalaget klarade förvisso av att döda Lepistös tvåa, men strax efter att Jokerit blivit fulltaligt smällde det på nytt bakom Zapolski, endast två minuter efter ledningsmålet. Målskytt: ingen annan än Petri Kontiola.

Domarfars bekom inte Jokerit

Sedan var det gästernas tur att beträda syndabänken, endast sju sekunder efter 2-0 målet. Dmitri Lugin ut på en tvåa. Brian O’ Neill hade redan lyckats överlista Alexander Sudnitsin, men domarna godkände inte målet på grund av hög klubba.

Efter lite diskussion och videogranskning kom man fram till att målet inte skulle godkännas – trots att det inte var frågan om någon hög klubba.

Av goda orsaker hettade det till på Jokerits tränarbänk.

Jukka Jalonen.
Bildtext Jukka Jalonens mannar åkte på andra raka förlusten.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Jokerit tog sig trots detta samman och utnyttjade på bästa sätt: 1-2-reducering av Nicklas Jensen, som för övrigt varit briljant i de två senaste matcherna med två mål och två assists.

Men det hjälpte inte. Tommi Kivistö tog lagets tredje utvisning med några minuter kvar av perioden, och ingen mindre än Staffan Kronwall tackade och tog emot – 3-1 till Lokomotiv.

Tredje gången gillt gav viktig reducering – och islossning

Fjärde perioden började på sämsta möjliga sätt för hemmalaget. 4-1 pangades in av Pavel Krasowski innan andra perioden ens hunnit bli minuten gammal.

Och utvisningsdomarna haglade mot Jokerit. Tre raka utvisningar bäddade för ytterligare baklängesmål, men som tur är höll jokrarna tätt.

Sedan var det gästernas tur att schabbla sig till utvisningsbåset. Inte en, utan två gånger. Jokerit chans att äta sig in i dusten på nytt.

De båda powerplay-chanserna blev däremot resultatlösa på grund av Jokerits ineffektiva målskytte.

Men på den tredje raka utvisningen kunde inte Lokomotiv hålla tätt längre. John Norman satte en viktig reduceringspuck två och en halv minut före andra periodpausen.

Och mer skulle komma: Eeli Tolvanen med sitt tolfte mål för säsongen – i powerplay fem mot tre bara tio sekunder före paus. Ställningen nu plötsligt 3-4 inför den sista och avgörande perioden.

Skotten? 24-8 (!) i Jokerits favör i andra perioden.

Utvisningsfattig sista period

Lagen skärpte sig betydligt ifråga om utvisningar i den tredje perioden.

Tredje perioden var spel i stort sett mot gästernas mål, men Jokerit kunde inte för allt i världen få hål på en storspelande Alexander Sudnitsin.

Jukka Jalonen tog timeout och plockade ut Zapolski ur Jokerits mål för spel sex mot fem.

Jokerit kom dock aldrig närmare. Matchen slutade 4-3 till Lokomotiv.

Jokerit – Lokomotiv Jaroslavl 3-4

(1-3, 2-1,0-0)

Kozun Brandon 6:30 0-1
Kontiola Petri 8:29 0-2
Jensen Niklas 10:02 1-2
Kronwall Staffan 18:58 1-3
Kraskovsky Pavel 20:48 1-4
Norman John 37:24 2-4
Tolvanen Eeli 39:50 3-4

Diskussion om artikeln