Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby stänger tre svenska skolor

Från 2017
Uppdaterad 24.10.2017 07:40.
Vittsar skola
Bildtext Vittsar skola.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

På måndagen satte fullmäktige i Karleby punkt för en flera år lång skoldiskussion. Tre svenskspråkiga byskolor stängs. Vittsar skola var nära att räddas, men också den stängs med tre rösters övervikt.

Det blev en jämn omröstning om Vittsar skola, men till slut beseglades skolans öde med rösterna 23-20. Vittsar skola kommer att stängas och 2019 flyttas eleverna till Chydenius skola.

Minoriteten i fullmäktige ville få uppskov för att se över skolornas upptagningsområde. Med vissa ändringar kunde Vittsar skola ha fått fler elever och överskridit minimigränsen på 48 elever.

För Rödsö skola blev omröstningen klarare. Rösterna föll 29-14 och Rödsö skola går samma öde till mötes som Vittsar skola.

Ifråga om Kyrkbackens skola var saken klar utan omröstning. Skolan är i dåligt skick och eleverna överförs till Villa skola år 2019.

- In i det sista höll vi tummarna, men det hjälpte inte, säger Susann Pesola, ordförande i Vittsar Hem och skola.

Pesola säger att eleverna hade önskat få behålla sin skola, men politikerna ville annat. Nu blir det lång och farligare skolväg med mycket trafik.

Camilla Wikman (SFP) säger att det är orimligt att slå ihop tre svenskspråkiga skolor samtidigt. I SFP försökte rädda åtminstone Vittsar skola, men det gick inte.

- Det känns som om en lång skoldiskussion i Karleby nu är avslutad i och med måndagens beslut..

Diskussion om artikeln