Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Föräldrarna vill riva Hovirintaskolan - men stadsstyrelsen vill renovera

Från 2017
Uppdaterad 24.10.2017 10:59.
Cyklar vid ett cykelställ på en skolgård
Bild: Yle/Linus Hoffman

Stadsstyrelsen i S:t Karins beslutade på måndagkvällens möte att renovera Hovirintaskolan, det vill säga fastigheten där bland annat S:t Karins svenska skola finns. Åsa Gustafsson (SFP), var mycket besviken efter mötet.

De tre partierna SFP, Centern och De gröna var emot renoveringsförslaget, men förlorade omröstningen i stadsstyrelsen med 5-7.

Åsa Gustafsson (SFP) anser att det är för beklagligt att S:t Karins nu väljer att renovera Hovirinta skola.

- Ärendet ska ännu upp till behandling i tekniska nämnden samt stadsfullmäktige och vi gör vårt allt för att få en ändring på styrelsens beslut, säger Gustafsson. Det finns ännu möjlighet men det blir svårt.

Åsa Gustafsson
Bildtext SFP-politikern Åsa Gustafsson var besviken efter stadsstyelsens möte i S:t Karins.
Bild: Yle/Nina Bergman

De två stora var för en renovering

Hovirintaskolan har haft inomhusluftsproblem i flera år och förra veckan ordnade föräldrar och elever en utmarsch med anledning av att skolan föreslås renoveras i stället för att rivas.

På stadsstyrelsens möte var SDP och Samlingspartiet för en renovering av Hovirintaskolan trots att man ännu i det här skedet inte vet exakt hur dyr en sådan renovering blir och om det räcker för att lösa situationen.

- Det som är oroväckande är att två partier vill gå vidare med renoveringen utan att vi har någon hum om summan, säger Gustafsson. Jag frågar mig om vi inte kastar bort skattebetalarnas pengar nu då vi går in för en renovering utan att veta hur mycket det kostar.

Det är olika åsikter kring den här frågan?

- Jo, det är olika åsikter i den här frågan och det viktiga är förstås att ingen av barnen ska tvingas vara i de utrymmen som förorsakar symptom, säger Gustafsson. Det här skapar debatt och diskussionen fortsätter.

En gymnastiksal i en skola
Bildtext Gymnastiksalen är ett av de utrymmen som inte ska användas i S:t Karins svenska skola.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Enligt den utredning som tidigare har gjorts skulle en renovering kosta strax över fem miljoner euro, medan ett nybygge skulle landa på 14 miljoner.

Det här ärendet avgörs slutgiltigt i fullmäktige i november.

Diskussion om artikeln