Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Åklagare om påkörning i Helsingfors i juli: Skedde med avsikt och är därför mord - åtalad nekar

Från 2017
Uppdaterad 24.10.2017 13:39.
En polis utför en teknisk undersökning av en bil på platsen där en kvinna omkom och flera skadades då en person vansinneskörde i Helsingfors på fredagskvällen den 28 juli 2017.
Bildtext Den 52-åriga mannen som nu är åtalad för mord, dråpförsök och grovt äventyrande av trafiksäkerheten körde en Jaguar.
Bild: Lehtikuva

Åklagaren anser att den 52-åriga mannen gjort sig skyldig till mord och fem dråpförsök eftersom han med avsikt kört på flera personer, varav en dog. Rättegången mot mannen som körde på flera personer på övergångsstället i korsningen mellan Mannerheimvägen och Lönnrotsgatan i Helsingfors centrum i juli inleddes på tisdagen.

Den åtalade mannen dolde inte sitt ansikte på något sätt när han steg in i rättssalen framför fotograferna på tisdagsmorgonen.

Mannen är åtalad för mord, fem dråpförsök och grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Polisen utredde till en början påkörningen som dråp men åtal väcktes för mord. Polisen misstänkte också först att mannen var berusad, men misstankarna om rattfylleri föll bort under förundersökningen.

Enligt åklagaren körde mannen på en kvinna med avsikt så att hon flög upp på motorhuven och när mannen saktade farten föll kvinnan ner framför bilen. Mannen har därefter omedelbart fortsatt vidare och kvinnan har släpats med bilen i 230 meter. Kvinnan dog på plats.

Enligt åklagaren är mannens agerande rått, grymt och brottet måste som helhet ses som grovt. Åklagaren yrkar därför på livstidsfängelse för mannen.

Åtalad förnekar mord och dråpförsök

Enligt åtalet har mannen med avsikt kört på också fem andra personer på övergångsstället mellan Mannerheimvägen och Lönnrotsgatan. Enligt åtalet handlar det om dråpförsök eftersom mannen bara delvis har krockat med personerna. De har fått krosskador, blåmärken och en av dem har fått benbrott i foten.

Åtalet om grovt äventyrande av trafiksäkerheten tar fasta på att mannen innan han körde på fotgängarna klart överskridit hastighetsbegränsningarna då han körde från Senatstorget till Annegatan, där han stannade.

Hastighetsbegränsningen har varit 30 km/h och 20 km/h och mannen har åtminstone kört i 60 km/h. Han har också kört mot rött ljus och inte följt trafikmärken på vägen.

Mannen erkänner grovt äventyrande av trafiksäkerheten men nekar till åtalen om mord och dråpförsök.

Enligt försvaret har han gjort sig skyldig till dödsvållande och vållande av skada.

Rättegången fortsätter på eftermiddagen.

Diskussion om artikeln