Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anklagelse mot statsminister Sipilä av bokskribent: Talade osanning inför riksdagen då Sannfinländarna sprack

Från 2017
Uppdaterad 24.10.2017 16:08.
Juha Sipilä.
Bildtext Statsminister Juha Sipilä (C).
Bild: Lehtikuva

I turbulensen efter att Sannfinländarna splittrades talade statsminister Juha Sipilä osanning inför riksdagen. Det hårda påståendet kommer journalisten Lauri Nurmi med, i samband med utgivningen av en bok om hur Sannfinländarna splittrades. Juha Sipilä bestrider.

Boken om hur det Sannfinländska partiet splittrades, Perussuomalaisten hajoamisen historia, gavs ut och presenterades på tisdagen.

- Då statsminister Sipilä (C) den 19 juni då han gav ett meddelande om förändring i regeringsbasen sade att det inte i regeringen förekommit förhandsplanering eller diskussioner som förberedelse för ett annat partis partikongress talade han inte sanning, hävdade Nurmi på utgivningstillfället på tisdagen.

Lauri Nurmi uppger att personkällor inom Centern berättat för honom att Centern redan i maj hade en operation där man erbjöd riksdagsledamöter som hörde till Timo Soinis falang fortsättning i regeringen.

Lauri Nurmi, politisk redaktör vid Lännen Media.
Bildtext Lauri Nurmi, politisk redaktör vid Lännen Media.

Sipilä: Det jag har sagt i riksdagen gäller

Statsminister Juha Sipilä befinner sig för tillfället på en arbetsresa i Colombia. Yle Nyheter bad på tisdag förmiddag Sipilä om en kommentar.

I en tweet skriver Sipilä att hans fantasi inte räckte för att förutse Sannfinländarnas splittring. Det jag sagt i riksdagen gäller, skriver statsministern.

Terho tror inte, Andersson vill höra förklaring

Blåa riksdagsgruppens Sampo Terho tror inte på Lauri Nurmis påstående.

- Det hela planerades inte på förhand. Från vår sida startade alla förberedelser från noll då splittringen skedde.

Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson är inte överraskad av det Nurmi skriver.

- Jag antar att det här är en fråga som kommer att komma upp till behandling på sätt eller annat. Det här är absolut något som han (Sipilä) måste svara på också inför riksdagen.

Ny bild av ordförandevalet

Lauri Nurmis bok handlar inte bara om Juha Sipilä.

Bilden av hur Jussi Halla-aho tog posten som ordförande för Sannfinländarna har hittills varit felaktig, uppger Nurmi.

Enligt Nurmis uppgifter var det inte de Facebookgrupper som var aktiva under våren 2017 som var avgörande för att Halla-aho ställde upp i ordförandevalet, som han sedan kom att vinna mot den främsta konkurrenten Sampo Terho.

Medger löfte om att utmana Soini

Nurmi skriver i sin bok att Halla-aho gav sina meningsfränder ett löfte om att utmana partiledningen redan ett år tidigare, på försommaren 2016. Då ska Halla-aho vid ett hemligt möte i riksdagen ha träffat partikamrater som var missnöjda med Timo Soini som ordförande.

Jussi Halla-aho skakar hand med Timo Soini.
Bildtext Vid Europaparlamentsvalet 2014 hade Timo Soini orsak att gratulera Jussi Halla-aho till invalet.
Bild: Timo Korhonen / All Over Press

Grunden för Halla-ahos seger lades alltså enligt uppgifterna ett år före ordförandevalet och det skedde i kärnan av partiet, nämligen i riksdagsgruppen.

Enligt Nurmi var det partiordförande Timo Soini som bad Jussi Halla-aho ansluta sig och sin falang till Sannfinländarna år 2010.

Texten är uppdaterad klockan 11.10 med ny rubrik och uppgifter om statsminister Sipilä i boken och klockan 12.15 med Nurmis egna kommentarer.

Klockan 14:20: Texten har uppdaterats med statsminister Sipiläs kommentar.

Klockan 16:08: Texten har uppdaterats med politikerkommentarer.