Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unik rysk byrå fixar jobb åt unga från barnhem och funktionshindrade - "De kan utföra många uppgifter bättre än andra"

Från 2017
Tre unga kvinnor står bredvid skyltdockor
Bild: Yle / Rabota-I

I Ryssland tar frivilligorganisationer en allt större roll i samhället. Särskilt inom den sociala sektorn får staten allt mer konkurrens från privata aktörer. I S:t Petersburg verkar sedan några år tillbaka en framgångsrik arbetsförmedling för unga vuxna från barnhem och personer med funktionshinder.

19-åriga Maria Godunova står inne i en klädbutik i centrala S:t Petersburg och ångar klänningar. Hennes handledare Julia Felmer, som också är butikens chef, står bredvid och förklarar hur apparaten fungerar.

Det tar inte länge förrän Maria fattar galoppen och jobbet löper smidigt.

Maria har en funktionsnedsättning sedan födseln på grund av ett neurologiskt besvär. Hon har växt upp isolerad tillsammans med sin mamma där hemma.

Jag har köpt flera vackra klänningar. Och så köpte jag flera sjalar, både till min mamma och till min syster.

― Maria Godunova

När Maria blev myndig ville hon börja jobba, men det blev nej överallt.

Till sist lyckades hon få det här arbetet tack vare en unik arbetsförmedling.

Det handlar om en byrå som hjälper unga vuxna som har växt upp på barnhem att hitta jobb. En annan målgrupp är unga med funktionsnedsättning.

Maria Godunova jobbar i en klädesaffär i S:t Petersburg
Bildtext Maria Godunova fick jobb i en klädbutik i S:t Petersburg
Bild: Yle / Anders Mård

Lönen sporrar vidare

Maria är nöjd med jobbet, och dessutom ger lönen nya möjligheter.

– Jag har köpt flera vackra klänningar, säger hon. Och så köpte jag flera sjalar, både till min mamma och till min syster.

Hennes handledare Julia Felmer är mycket nöjd med Marias arbetsinsats. De båda har jobbat tillsammans i över sex månader nu.

Men i början var det svårt.

– Min uppgift var också att anpassa Maria till det nya jobbet, säger Felmer, men i början hade hon problem med motivationen. Dessutom var hennes mamma överbeskyddande. Maria hade också svårt att förstå sig på de pengar hon fick i lön.

Man ska inte vara rädd för att anställa personer som har växt upp på institutioner. De kan utföra många uppgifter bättre än andra.

― Personalchef Alena Molotkova

Många företag i Ryssland är försiktiga med att anställa unga från barnhem och personer med funktionshinder. Men intresset ökar hela tiden, också av den anledningen att det råder brist på arbetstagare för lågkvalificerade jobb.

Maria jobbar på en klädbutik där ledningen har en uttalad policy för välgörenhet.

– Man ska inte vara rädd för att anställa personer som har växt upp på institutioner, säger butikskedjans personalchef Alena Molotkova. De kan utföra många uppgifter bättre än andra.

Få hittar jobb

Den sociala arbetsförmedlingen Rabota-I är nu inne på sitt fjärde år och har sitt kontor i en sliten byggnad i de södra förorterna i S:t Petersburg.

Ungdomar kring ett bord vid arbetsförmedlingen Rabota
Bildtext Byrån hjälper till att hitta jobb för 100 personer varje år.
Bild: Yle / Rabota-I

Varje år lämnar omkring 12 000 unga de statliga barnhemmen, men bara en av tio lyckas hitta ett jobb. Den stora majoriteten passiviseras och isoleras. Risken för kriminalitet och drogberoende är också stor.

– Det första året intervjuade vi kanske 30 unga för de jobb vi hade, säger byråns chef Michail Krivonos. Fem av dem kom tillbaka för att visa intresse, bara en fick jobb, som hen slutade på redan efter andra dagen.

Men det är annorlunda idag.

– Vi investerar mycket tid och resurser i att konsultera före de börjar jobbet, fortsätter han. Vi hjälper också företagen att adaptera sig till den nya situationen.

Arbetsförmedlingen Rabota-I lyckas varje år hitta jobb för 100 ungdomar, men fortfarande finns stora utmaningar.

– Ett problem är att så många inte vill arbeta, säger Krivonos. Många har så mycket personliga problem i livet. De får sociala bidrag som ibland inte räcker till, men för det mesta blir de beroende av olika bidrag och också av vänner som har en negativ inställning till arbetsmarknaden.

Modell från Norden

De unga saknar utbildning och de jobb som erbjuds är som butiksbiträde, städare, vakter, kökspersonal och chaufförer.

Byrån samarbetar med de företag som också är intresserade av ett samhälle som är öppet för alla.

Ett problem är att så många inte vill arbeta. Många har så mycket personliga problem i livet.

― Michail krivonos

Arbetsförmedlingen erbjuder kurser och utbildning inför arbetslivet, allt för att underlätta processen för alla inblandade, en modell som är hämtad från de nordiska länderna.

 Arbetsförmedlingen Rabotas chef Michail Krivonos
Bildtext Byråns chef Michail Krivonos
Bild: Yle / Anders Mård

Också de statliga myndigheterna försöker göra samma arbete, men den här privata byrån är betydligt effektivare.

Målet är nu att lansera samma modell runtom i landet.

– Ett problem för våra myndigheter är att vår organisation helt enkelt är för liten för att vi skulle kunna erbjuda våra metoder och vårt arbetssätt till staten, säger Krivonos.

Men på den fronten händer det saker.

- De senaste två åren har olika statliga organisationer visat ett intresse för vår verksamhet. Och de erbjuder sin hjälp så att det här kan utvecklas till ett statlig federalt program i framtiden.

Diskussion om artikeln