Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Människorättsaktivister åtalas för terrorism i Turkiet - "skrämmande och absurt" anser Amnesty

Från 2017
Uppdaterad 25.10.2017 06:32.
Amnesty Tyskland har satt upp en installation i Berlin, som uppmärksammar de elva åtalade människorättsaktivisterna
Bildtext Amnesty Tyskland har satt upp en installation i Berlin, som uppmärksammar de elva åtalade människorättsaktivisterna
Bild: EPA-EFE/Omer Messinger

En uppmärksammad rättegång inleds i dag i Turkiet mot elva människorättsaktivister, bland dem två ledare för lokala Amnesty International.

Idil Eser, chefen för Turkiets Amnesty, greps i juni tillsammans med nio andra aktivister under en workshop i digital säkerhet och psykosocial hälsa.

Amnestys turkiska ordförande Taner Kılıç greps en månad senare. Bland de åtalade finns också tysken Peter Steudtner och den svenske IT-konsulten Ali Gharavi.

Turkiet anklagar aktivisterna för att tillhöra en terroristorganisation och åklagaren har yrkat på upp till 15 års fängelse.

- Anklagelserna är lika skrämmande som absurda. Att Idil Eser och Taner Kilic anklagas för terrorbrott visar att mänskliga rättigheter är under attack i Turkiet, säger Anna Lindenfors som är generalsekreterare vid Amnesty International i Sverige.

Aktivister protesterar i Bryssel mot Turkiets beslut att åtala elva människorättsförsvarare
Bildtext Aktivister protesterar i Bryssel mot Turkiets beslut att åtala elva människorättsförsvarare
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

"Skrämmande och absurt"

Amnesty International anser alltså att åtalen är absurda och kräver att människorättsförsvararna friges omedelbart.

- Det är politiskt motiverat. Det enda Ester har gjort är att hon har stått upp för mänskliga rättigheter och jobbat för det. Det är en viktig del i ett öppet samhälle, säger Lindenfors.

- Hon har gjort samma jobb som jag, men har hamnat i fängelse, det är absurt.

Amnesty understryker att inga övertygande bevis har presenterats som kan stärka åklagarens absurda anklagelser.

Förundersökningen har inte heller visat hur det förmodat “hemliga” möte som aktivisterna deltog i, skulle ha handlat om terrorism, anser Amnesty.

Politiskt motiverat

Amnesty Internationals generalsekreterare Shalil Shetty säger att rättegången visar "hur sanningen och rättvisan har förvandlats till oigenkännliga i Turkiet."

- Åtalen är politiskt motiverade, man försöker tysta en del av de främsta människorättsförsvararna i Turkiet, säger Shetty.

Amnesty påpekar att aktivisterna anklagas för samröre med några olika "väpnade terroristorganisationer" som i sin tur har helt motsatta ideologier.

En del av åtalspunkterna mot den lokala Amnestychefen Idil Eser baseras på dokument från Amnesty International och från officiell kommunikation från organisationen som dessutom ägde rum innan hon började arbeta för Amnesty.

"Yttrandefrihet är en mänsklig rättighet" står det på Amnesty-aktivistens plakat
Bildtext "Yttrandefrihet är en mänsklig rättighet" står det på Amnesty-aktivistens plakat
Bild: EPA/NICOLAS ARMER

Svenska regeringen trycker på

Anna Lindenfors vid Svenska Amnesty hoppas att regeringen stöder försöken att få aktivisterna frigivna.

- Att en av dem är svensk ökar kravet på den svenska regeringen. Vi utgår från att regeringen gör allt vad den kan för att Ali Gharavi ska friges, säger Anna Lindenfors.

Både Sverige och Tyskland har krävt att deras medborgare friges utan åtal eftersom det inte finns fog för misstankarna.

Amnesty Internationals Europachef John Dalhuisen ser också en strimma av ljus i mörkret.

- Idil Eser och hennes kollegors mod och det stöd som de har fått från omvärlden visar att dessa röster inte kan tystas, anser Dalhuisen.

EU redo att agera?

Tyskland anklagar Turkiet för att ha gripit minst tio tyska medborgare av politiska orsaker, vilket har lett till ännu mer spända relationer mellan länderna.

Både EU:s och USA:s relationer med Turkiet har urartat efter att flera medborgare från EU och USA har gripits sedan det misslyckade kuppförsöket i fjol somras.

Förbundskansler Angela Merkel har sagt att Tyskland gärna skulle se att EU avbryter medlemskapsförhandlingarna med Turkiet.

EU beslöt förra veckoslutet att inte följa hennes råd, men andra åtgärder är möjliga, enligt unionen.

Ayla Albayrak i en spårvagn i Istanbul
Bildtext Journalisten Ayla Albayrak dömdes till två års fängelse i sin frånvaro
Bild: Markku Värtö / Yle

Finsk journalist fick två års fängelse.

Den finsk-turkiska journalisten Ayla Albayrak, som också har arbetat för Yle, dömdes den här månaden till två års fängelse.

Aylbarak fälldes för att ha "spritt terrorpropaganda", på grund av en artikel i Wall Street Journal där hon skrev om konflikten i kurdiska områden i Turkiet.

Hon har överklagat domen och både president Sauli Niinistö och det finska utrikesministeriet har uttryckt sin oro över domen.

Albayrak befinner sig inte i Turkiet, utan hon är för tillfället bosatt i USA.

Förföljelser med hjälp av undantagslagar

Den turkiska regeringen har med stöd av undantagslagar gripit över 50 000 människor medan 110 000 offentligt anställda har sparkats från sina jobb, inklusive poliser, åklagare och domare.

- Hundratals organisationer i det civila samhället har stängts ner. Och de som finns kvar och som arbetar med mänskliga rättigheter, verkar under väldigt svåra förhållanden, säger Helin Sahin, Turkiethandläggare vid det Internationella Palmecentret.

- Många är rädda för att samlas, efter det som hände i juli. Det är en liten del av civilsamhällets organisationer som arbetar rättighetsbaserat, och de skräms nu ännu mer och hindras från att verka, säger Sahin

Källor: Reuters, AFP, Amnesty International, FNB-TT