Budskap om jordens undergång sprids från vägg till vägg i Vasa - "att städa upp klottret känns som att slåss mot väderkvarnar"
Höstsolen lyser över förkunnelsen "The End is Near". Den vita texten är klumpigt spraymålad, men budskapet är slående dystert. Undergången är nära.
Profetian om en kommande undergång har under de senaste veckorna dykt upp på allt fler platser i Vasa, i form av klotter i gatubilden.
Exakt hur många nya klotter som dykt upp med just det här budskapet vet man inte, men enbart på Tegelbruksgatan återkommer texten fem gånger. Också i Vöråstan kan man se samma förkunnelse och i Stenhaga har skylten vid en bensinmack fått spådomen nedplitad med tusch.
Allt klotter är inte nytt, en del av texterna har funnits i åratal men nu ökar antalet.
Okänt ursprung
För Tony Laine, graffitikonstnär med rötterna i Vasa, är historien bakom klottret okänd.
- Jag och mina kompisar gissar närmast att texten är kopierad. Exempelvis i USA ser man den ofta, säger Laine.
Laine tror att det är med humor som texten nu sprids även i Vasa.
- Skulle här ligga något djupare budskap bakom skulle det väl vara snyggare gjort.
Klottret polisanmält
Till dags dato vet man inte vem eller vilka som ligger bakom klottret eller vad de vill med sitt budskap.
Också polisen är intresserad av dem som sprider budskapet, eftersom klottret har polisanmälts mer än en gång. Skulle någon skyldig dyka upp förs fallet till åtal som skadegörelse.
Men än så länge har polisen ingen aning om vem som står bakom klottret och det är i det närmaste omöjligt att bedriva någon aktiv utredning.
- Den här typen av brott klaras upp om de klaras upp, säger kriminalöverkommissarie Tapio Nyysti vid Österbottens polisinrättning.
Slåss mot väderkvarnar
För Vasa Elektriska vars elcentraler runtom i staden ofta blir föremål för klotter spelar det mindre roll vad gatukonstnären valt för budskap.
Allt klotter är av ondo för bolaget, berättar underhållschef Göran Heino.
- Om den som klottrar lyckas få målfärg också på låset till elskåpet, så går de inte längre att öppna.
Enligt Heino rengör bolaget elskåpen från klotter med jämna mellanrum, men ofta är det inte någon lång tid efteråt som skåpen får vara ifred innan de klottras ner igen.
- Att städa upp klottret känns ibland som att slåss mot väderkvarnar, säger Heino.
Inget med gatukonst att göra
Också Tony Laine, med sin bakgrund som graffitikonstnär, fördömer The End is Near-klottret. Det har enligt honom inte något med sann gatukonst eller graffiti att göra.
- För mig innebär graffiti att man gör något som är verkligt fint. Det är konst med massor av färger. Det här är klotter och skadegörelse, som andra människor inte njuter av utan snarare lider av.
- Och städjobbet kostar samhället pengar, säger Laine.
Laine tror inte att de som ligger bakom klottret är riktiga graffitikonstnärer.
- Det ser snarare ut som om den som gjort det hållit i sprayflaskan för första gången.
Efterlyser tillåtna platser
Tony Laine har ändå ett recept på hur man kanske kunde få bukt med klotterproblematiken i Vasa.
Det behövs enligt honom fler platser där de som prövar sig fram på området får öva, lagligt och gratis. Bara genom övning kan man bli duktig som graffitikonstnär, säger Laine.
I bästa fall kunde en kultur växa fram där man småningom lyckas ta fram fantastisk gatukonst likt de muraler som gjorts på olika håll i staden under den senaste tiden, nu senast av den sydafrikanske konstnären Ricky Lee Gordon i Hartmansgränden.
- Visst kunde vi i Vasa utföra lika omfattande verk bara det fanns plats att öva, säger Laine.
Text: Jarmo Panula / Yle Pohjanmaa
Översättning och bearbetning: Moa Mattfolk / Yle Österbotten