Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Oklart när Hovirintaskolan utryms – flera baracker torde hyras in

Från 2017
En barack på en skolgård
Bildtext Några baracker finns redan på skolgården.
Bild: Yle/Linus Hoffman

På måndagen blev det klart att S:t Karins satsar på en miljonrenovering av den mögeldrabbade skolan i Hovirinta. Eleverna i S:t Karins svenska skola kan räkna med att snart ha alla sina lektioner i baracker.

Någon ny skola blir det alltså inte, utan skolfastigheten ska renoveras för strax över fem miljoner euro. Ett nybygge har beräknats kosta 14 miljoner euro. Eftersom eleverna inte kan vistas i skolan kommer klassrummen att ersättas med baracker. När de kommer vet ännu ingen.

Föräldrarna har kört hårt för att få en ny skola, men Maria Engblom, rektor för S:t Karins svenska skola känner sig lättad över beslutet i måndags.

– Jag är väldigt lättad att de har fattat beslut om att hela skolbyggnaden ska utrymmas och alla elever och hela personalen ska i ersättande utrymmen så fort som möjligt. Några konkreta planer på exakt var och hur finns väl inte, men det arbetet sätter igång genast.

Det är tillsvidare oklart vart bespisningen flyttas och var lektionerna i teknisk slöjd ska hållas.

- Anbud och bygglov med mera tar sin tid, så det dröjer innan det finns några nya baracker, säger Engblom.

Hon säger att alla är intresserade av att få ett skolhus där de kan jobba och må bra.

Politikerna har fattat det här beslutet och vi måste lita på att vi får ett bra skolhus med den renovering som är planerad

– Politikerna har fattat det här beslutet och vi måste lita på att vi får ett bra skolhus med den renovering som är planerad. Här har jag inga detaljer om vad allt det kommer att innebära, men det har försäkrats för oss att allting ska göras på bästa möjliga sätt. Det är väldigt viktigt för oss eftersom vi inte har något annat skolhus och vi kan inte heller flytta elever och lärare annanstans.

Niklas Halenius är pappa till tre barn som går i S:t Karins svenska skola. Han är väldigt kritisk till beslutet och tycker att den gamla skolan borde jämnas med marken. Det är helt absurt att sätta pengar på en renovering, säger han.

– Vad jag förstår, så har byggnaden inte kollats tillräckligt för att man ska veta de egentliga felen. Man har hittat en massa mikrober och mögel, men täckdiken, tak och väggar har inte kollats tillräckligt. Pengarna är väl inte ens budgeterade för det. -
Jag tycker att det känns konstigt att sätta så mycket pengar på en renovering som misslyckats redan otaliga gånger runt om i Finland, så varför skulle det lyckas nu i S:t Karins.

Jag tycker att det känns konstigt att sätta så mycket pengar på en renovering som misslyckats redan otaliga gånger

I det här skedet borde barnens och personalens hälsa få gå före allt annat och kanske kunde man dra in på något annat i stället, anser Halenius.

Beslutet om att skaffa nya baracker ger han ändå tummen upp för och anser att det tidigare beslutet om musik- och slöjdlektioner i den mögeldrabbade skolan inte var genomtänkt.

Diskussion om artikeln