Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NBA-historia av Lauri Markkanen – får beröm av superstjärnan LeBron James

Från 2017
Uppdaterad 25.10.2017 08:25.
Lauri Markkanen, Chicago Bulls 2017.
Bildtext Lauri Markkanen Chicagos näst bästa poängplockare mot Cleveland.
Bild: All Over Press

Nytt poängrekord – och historisk bedrift. Lauri Markkanen blev den första NBA-nykomlingen att pricka tio trepoängskast i sina tre första matcher då han satte 19 poäng mot vårens silverlag Cleveland Cavaliers.

Lauri Markkanen har inte lämnat något åt slumpen i NBA-starten. 20-åringen har haft en lysande säsongsinledning och slagit tvivlarna på fingrarna. Rejält.

Chicago Bulls går som väntat tungt och inkasserade i natt den tredje raka förlusten, men Markkanen fortsätter imponera. Markkanen gjorde 19 poäng och tog åtta returer på 31 minuter borta mot Cleveland Cavaliers.

Han var vass framför allt under den första perioden med elva poäng och fyra returer – och blev även historisk.

Markkanen blev alla tiders första NBA-rookie att sänka tio trepoängskast i sina tre första matcher. I premiären blev det två treor, i andra matchen tre och nu fem – alla i den första halvleken.

”Dröm som går i uppfyllelse”

Bulls ledde över de tre senaste årens finallag med 38–28 efter den första perioden och med 68–65 i paus. Inför den sista perioden var Chicagos ledning en poäng, men stjärnspäckade Cleveland drog ifrån och vann med 119–112.

Markkanen tappade mark efterhand och stod endast för två poäng efter halvtid. Cleveland lade märke till Markkanens giftighet och finländaren fick specialbevakning i offensiven.

LeBron James.
Bildtext LeBron James var tvungen att vaka sent för att se Markkanens Arizona spela förra säsongen.
Bild: All Over Press

I försvaret ställdes Markkanen mot superstjärnan LeBron James, som var planens effektivaste med 34 poäng och till slut avgjorde kampen till hemmalagets favör.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse eftersom han var min favoritspelare när jag växte upp, säger Markkanen enligt Chicago Tribune om att bevaka James.

James: En bra spelare

James, som valts till mest värdefulla spelare i NBA fyra gånger, berättade efteråt att han förra säsongen noga följde med Markkanens framfart i universitetsserien.

Han har högt självförtroende, upprepade James ett par gånger enligt Chicago Tribune.

– Han är väldigt bra på att kasta och han kommer att fortsätta bli ännu bättre. Det bästa är att han kommer att få chansen, så han kan göra misstag och lära sig. Han är en bra spelare, säger James.

– Under försäsongen såg vi alla att han kan spela, fortsätter en annan Clevelandprofil Dwayne Wade. Ingen skillnad vilken hans ålder är – han kan spela. Han är aggressiv och förstår att Chicago behöver poäng av honom.

Det enda som saknas nu är seger. Följande chans kommer hemma mot Atlanta i övermorgon.

Diskussion om artikeln