Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Terrafame ansöker om tillstånd att producera uran

Från 2017
Uppdaterad 25.10.2017 13:32.
Terrafames anläggning.
Bild: Niko Mannonen/ Yle

Terrafame eller före detta Talvivaara ansöker om tillstånd att ta tillvara uran på gruvans område i Sotkamo. Företaget meddelar att en ansökan om tillstånd är att vänta de närmaste veckorna.

Om regeringen ger sitt tillstånd kan Terrafame börja ta tillvara uranet i slutet av år 2019. Finska staten är majoritetsägare i Terrafame.

Enligt Terrafame använder företaget inte det natururan som frigörs vid anrikningen av malm.

- Ekonomiskt är tillvaratagandet av uran inte så viktigt för Terrafame, jämfört med zink- och nickelproduktionen. Det skulle ändå förbättra lönsamheten, säger vd Joni Lukkaroinen i ett pressmeddelande.

Bättre resultatsiffror - men räcker det?

Terrafame publicerade på onsdag sitt resultat för årets tredje kvartal. Omsättningen fortsatte att öka och landade på 63,9 miljoner euro.

Produktionen av nickel och zink har ökat, samtidigt som världsmarknadspriserna också har stigit betydligt.

Terrafame räknar därför nu med ett högre nettorealisationsvärde på sin produktion. Nettorealisationsvärdet har nästan fördubblats från föregående kvartal till hela 111,9 miljoner euro.

Därmed rapporterar Terrafame också ett kraftigt förbättrat rörelseresultat, 42,5 miljoner euro. Under motsvarande kvartal i fjol blev det en lika stor förlust.

För att effektivera verksamheten har Terrafame gjort vissa omorganiseringar inom bolaget och minskat personalstyrkan. Samarbetsförhandlingarna som slutfördes i mitten av oktober ledde till att 37 av bolagets omkring 650 anställda fick gå.

Diskussion om artikeln