Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lindsey Vonn: Vi är ponnyshowen – killarna kapplöpningshästarna

Från 2017
Lindsey Vonn, 2017.
Bildtext Lindsey Vonn vill tävla mot män.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sånt är verkligen irriterande, säger alpinstjärnan Lindsey Vonn om att kvinnor sorteras bakom männen inom idrott. Kvinnlig rättvisa är extremt viktigt, slår hon fast i en intervju för Sportbladet.

Lindsey Vonn hör till världens bästa alpinåkare genom tiderna och hör till dem som håvat in de största pris- och sponsorpengarna inom snösporter under det senaste decenniet.

Men trots att alpint är långt ifrån klassens värsting ifråga om sexism inom idrott och steg i rätt riktning tagits på flera fronter, finns fortfarande problempunkter, säger amerikanskan i Sportbladets intervju.

– Det finns fortfarande en viss ojämlikhet och det är inte rättvist. Personligen är jag inte nödvändigtvis feminist, men jag vill verkligen ha kvinnlig rättvisa. Det tycker jag är extremt viktigt.

”Vi är ponnyshowen”

Kampanjen #metoo har på sistone fått många att kliva fram och berätta om sexism och trakasserier i samhället, även inom idrotten.

Vonn, 33, säger att hon personligen kommit lindrigt undan – däremot upplever hon en störande generalisering.

Lindsey Vonn, 2017.
Bildtext Lindsey Vonn är tvåa i antalet världscupsegrar i karriären. Hon ligger nio bakom ettan Ingemar Stenmark (86).
Bild: All Over Press

– Vi kvinnor ses som andrahandssorteringen. Vi är ”ponnyshowen”, killarna är de riktiga kapplöpningshästarna. Sånt är verkligen irriterande, säger Vonn till Sportbladet.

– Sen finns det absolut en diskrepans i tävlingsnivån; män är bättre än kvinnor, så enkelt är det, men generellt tycker jag ändå att folk kan hålla såna där negativa kommentarer för sig själva.

Vill tävla mot män

För några veckor sedan presenterade Vonn sin önskan att tävla mot män i Lake Louises världscupstörtlopp nästa vinter till det internationella skidförbundet (Fis).

Hon fick en del positiv feedback, men vet att många är kritiska. Fis fattar beslut i frågan i maj.

– Nu får jag tid att visa kritikerna att det inte är någon show och att jag är seriös. Förhoppningsvis kan jag ändra deras syn på det här, sade Vonn i en video på Twitter.

Fis tävlingschef Markus Waldner kommenterade nyligen ärendet till österrikiska Sport24. Är det rättvist bara för att prinsessan vill stå ensam i rampljuset, frågade han.

Vonn skjuter ner tanken på att hon skulle söka synlighet. Det handlar bara om mina personliga ambitioner, betonar hon för Sportbladet.

– Jag vill inte ha en uppvisningstävling, det ska inte bli något jippo av det hela utan det ska vara en riktig tävling. Det är ganska tröttsamt att höra alla negativa kommentarer. Men visst, folk får väl tycka vad de vill.

Diskussion om artikeln