De har plockat upp över en halv miljon cigarettfimpar som andra har slängt på marken
För sex år sedan hittade de nyblivna pensionärerna Kaija och Ilkka Erkkilä på en ny fritidssysselsättning. De började städa upp i sin omgivning.
De flesta har väl någon gång irriterat sig på hur mycket skräp som slängs vid gator och vägar.
Någon kanske också har plockat upp och placerat skräp i sopkärl och samtidigt muttrat över den slarver som slängt ifrån sig skräpet.
För Kaija och Ilkka Erkkilä är det här vardag. De har under sex år systematiskt gjort turer i sin närmiljö och plockat upp och sorterat skräp.
Och resultatet är hisnande: 567 000 cigarettfimpar och 1 543 soppåsar annat skräp har de samlat ihop.
Det är lite som att plocka bär, när man höjer blicken så ser man ännu flera och vill ta dem med
Ilkka har fört bok över hobbyn och han är redan inne på den fjortonde loggboken.
Under årens lopp har paret också diskuterat nedskräpning med människor de mött. Ofta har de talat med sådana som precis har slängt ifrån sig något.
- De absolut flesta reagerar positivt, säger Ilkka.
Men några gånger har det hänt att folk har varit nedlåtande eller aggressiva mot Kaija och Ilkka. En gång slängde några unga flickor sina hamburgeromslag på trottoaren framför Kaija med orden ”Här har du kärring!”.
Dyr hobby
Paret kallar sig "Roskasakki”, eller "Skräpgänget" på svenska. De har fått en hel del uppmärksamhet och till och med en gång varit inbjudna på presidentens mottagning på självständighetsdagen.
De valdes också till årets Tammerforsbor 2014, då de bodde i staden.
Senare bodde Erkkiläs i Tavastehus, men i somras flyttade de till Hyvinge, där de har blivit väl mottagna. Staden har bland annat gett dem långskaftade tänger som gör det lättare att plocka upp skräp.
Det var en välkommen donation, det har nämligen under årens lopp kostat Kaija och Ilkka omkring tiotusen euro att skaffa handskar, plastpåsar, tänger och bensin till bilen.
Viktigt att sprida information
Ilkka, som är språkligt begåvad, har lärt sig parets motto på nio olika språk. På svenska är det ”Den som är intelligent skräpar inte ned och för alla andra är det förbjudet”.
- Vi ger nedskräpningsproblemet ett ansikte och hoppas att också andra ska börja ta det på allvar och sluta kasta skräp omkring sig, säger Kaija.
Det är viktigt att det finns soptunnor där människor rör sig, och de ska vara tillräckligt stora och sådana dit fåglar inte kan ta sig in
Skräpgänget har inte bara samlat ihop skräp, de har också bland annat träffat studerande, skolelever och dagisbarn och berättat för dem om hur man ska hantera sopor.
De har också varit i kontakt med de lokala myndigheterna på de orter de har bott på och tagit dem med ut på turer för att visa var det saknas sopkärl.
- Det är viktigt att det finns soptunnor där människor rör sig, och de ska vara tillräckligt stora och sådana dit fåglar inte kan ta sig in.
Kaija berättar att hon själv har sett hur smarta kajor kan vara. Det händer att en av kajorna tar sig in i soptunnan och sedan med näbben räcker ut läckert avfall till en annan som sitter utanför och tar emot.
Det känns bra att göra nytta
Man kan ju tycka att det skulle vara obehagligt att hantera andras skräp i stor skala, men Kaija och Ilkka tycker inte det. De njuter av att se resultatet av sitt arbete och ser till att ha sådan utrustning att de inte själva blir smutsiga.
En flaska desinficeringsvätska har de alltid med sig för att hålla händerna rena.
Ibland blir Erkkiläs så ivriga att de plockar sopor i timtal.
- Det är lite som att plocka bär, när man höjer blicken så ser man ännu flera och vill ta dem med, säger Ilkka.
Allra sämst tycker han om tobaksfimparna, som är ett mycket besvärligare avfall än många vet. Fimparna förmultnar väldigt långsamt och innehåller många giftiga ämnen.
Också aluminiumburkar är väldigt skadliga. Särskilt illa är det om de blir liggande i gräset och sedan skärs sönder av någon gräsklippare. Det händer att hundar skadar sina tassar på vassa burkbitar.
Burkarna är dessutom vanligtvis sådana att man får betalt om man lämnar in dem.
För Kaija och Ilkka är det viktigt att skräphobbyn är ett gemensamt intresse. De tror att en sådan hobby vore omöjlig om inte båda var överens om att det är rätt och viktigt att städa upp i omgivningen.
- Vi kan känna lycka då vi ser hur snyggt det blir efter att vi har jobbat på något ställe, vi vet att vi är föregångare, säger Kaija.
- Jordklotet kan inte ta hur mycket stryk som helst, tillägger Ilkka.
Vanskötta soptippar är miljöfarliga och lockar kriminella - Ukraina har ett enormt skräpproblem
Medeltidsstaden Lviv stora problem med sophanteringen.