Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De har plockat upp över en halv miljon cigarettfimpar som andra har slängt på marken

Från 2017
Det ger glädje att städa upp i omgivningen tycker Kaija och Ilkka Erkkilä.
Bildtext Det ger glädje att städa upp i omgivningen tycker Kaija och Ilkka Erkkilä.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

För sex år sedan hittade de nyblivna pensionärerna Kaija och Ilkka Erkkilä på en ny fritidssysselsättning. De började städa upp i sin omgivning.

De flesta har väl någon gång irriterat sig på hur mycket skräp som slängs vid gator och vägar.

Någon kanske också har plockat upp och placerat skräp i sopkärl och samtidigt muttrat över den slarver som slängt ifrån sig skräpet.

För Kaija och Ilkka Erkkilä är det här vardag. De har under sex år systematiskt gjort turer i sin närmiljö och plockat upp och sorterat skräp.

Och resultatet är hisnande: 567 000 cigarettfimpar och 1 543 soppåsar annat skräp har de samlat ihop.

Det är lite som att plocka bär, när man höjer blicken så ser man ännu flera och vill ta dem med

Ilkka har fört bok över hobbyn och han är redan inne på den fjortonde loggboken.

Kaija och ilkka Erkkilä studerar en av sina loggböcker med statistik över insamlat skräp.
Bildtext Kaija och ilkka Erkkilä studerar en av sina loggböcker med statistik över insamlat skräp.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Under årens lopp har paret också diskuterat nedskräpning med människor de mött. Ofta har de talat med sådana som precis har slängt ifrån sig något.

- De absolut flesta reagerar positivt, säger Ilkka.

Men några gånger har det hänt att folk har varit nedlåtande eller aggressiva mot Kaija och Ilkka. En gång slängde några unga flickor sina hamburgeromslag på trottoaren framför Kaija med orden ”Här har du kärring!”.

Dyr hobby

Paret kallar sig "Roskasakki”, eller "Skräpgänget" på svenska. De har fått en hel del uppmärksamhet och till och med en gång varit inbjudna på presidentens mottagning på självständighetsdagen.

De valdes också till årets Tammerforsbor 2014, då de bodde i staden.

Senare bodde Erkkiläs i Tavastehus, men i somras flyttade de till Hyvinge, där de har blivit väl mottagna. Staden har bland annat gett dem långskaftade tänger som gör det lättare att plocka upp skräp.

Kaija är ute med sin griptång i Hyvingeterrängen.
Bildtext Kaija är ute med sin griptång i Hyvingeterrängen.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Det var en välkommen donation, det har nämligen under årens lopp kostat Kaija och Ilkka omkring tiotusen euro att skaffa handskar, plastpåsar, tänger och bensin till bilen.

Viktigt att sprida information

Ilkka, som är språkligt begåvad, har lärt sig parets motto på nio olika språk. På svenska är det ”Den som är intelligent skräpar inte ned och för alla andra är det förbjudet”.

- Vi ger nedskräpningsproblemet ett ansikte och hoppas att också andra ska börja ta det på allvar och sluta kasta skräp omkring sig, säger Kaija.

Det är viktigt att det finns soptunnor där människor rör sig, och de ska vara tillräckligt stora och sådana dit fåglar inte kan ta sig in

Skräpgänget har inte bara samlat ihop skräp, de har också bland annat träffat studerande, skolelever och dagisbarn och berättat för dem om hur man ska hantera sopor.

De har också varit i kontakt med de lokala myndigheterna på de orter de har bott på och tagit dem med ut på turer för att visa var det saknas sopkärl.

- Det är viktigt att det finns soptunnor där människor rör sig, och de ska vara tillräckligt stora och sådana dit fåglar inte kan ta sig in.

Kaija berättar att hon själv har sett hur smarta kajor kan vara. Det händer att en av kajorna tar sig in i soptunnan och sedan med näbben räcker ut läckert avfall till en annan som sitter utanför och tar emot.

Det känns bra att göra nytta

Man kan ju tycka att det skulle vara obehagligt att hantera andras skräp i stor skala, men Kaija och Ilkka tycker inte det. De njuter av att se resultatet av sitt arbete och ser till att ha sådan utrustning att de inte själva blir smutsiga.

En flaska desinficeringsvätska har de alltid med sig för att hålla händerna rena.

Ibland blir Erkkiläs så ivriga att de plockar sopor i timtal.

- Det är lite som att plocka bär, när man höjer blicken så ser man ännu flera och vill ta dem med, säger Ilkka.

Så här mycket skräp samlade skräpgänget in på knappt två timmar.
Bildtext Så här mycket skräp samlade skräpgänget in på knappt två timmar.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Allra sämst tycker han om tobaksfimparna, som är ett mycket besvärligare avfall än många vet. Fimparna förmultnar väldigt långsamt och innehåller många giftiga ämnen.

Också aluminiumburkar är väldigt skadliga. Särskilt illa är det om de blir liggande i gräset och sedan skärs sönder av någon gräsklippare. Det händer att hundar skadar sina tassar på vassa burkbitar.

Burkarna är dessutom vanligtvis sådana att man får betalt om man lämnar in dem.

Ilkka sorterar skräpet och för det till rätt insamlingskärl.
Bildtext Ilkka sorterar skräpet och för det till rätt insamlingskärl.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

För Kaija och Ilkka är det viktigt att skräphobbyn är ett gemensamt intresse. De tror att en sådan hobby vore omöjlig om inte båda var överens om att det är rätt och viktigt att städa upp i omgivningen.

- Vi kan känna lycka då vi ser hur snyggt det blir efter att vi har jobbat på något ställe, vi vet att vi är föregångare, säger Kaija.

- Jordklotet kan inte ta hur mycket stryk som helst, tillägger Ilkka.

Diskussion om artikeln