Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Dream Academy Norden för ihop unga i musikens tecken

Från 2017
Drömmar vävda av musik - Spela upp på Arenan

Musik kan spränga murar och få drömmar att gå i uppfyllelse. Projektet Dream Academy Norden ger finskspråkiga gymnasieelever en unik chans att göra musik tillsammans med jämnåriga från Norge och Sverige. Nu kan du följa deras resa på Yle Arenan.

Under ledning av den erkända musikproducenten Jimmy Westerlund och artisten och låtskrivaren Fredrik Furu får en grupp finskspråkiga gymnasieelever åka till Sverige för att skriva låtar och öva upp sin svenska i ett kreativt sammanhang. Det hela kulminerar sedan i en konsert i Helsingfors.

- Man lär sig något om musik och det svenska språket, och så får man utländska vänner, sammanfattar Ville Vihersalo från Vanda, en av deltagarna.

En chans att få prova på att jobba med musikproducenter

Dream Academy Norden är en fri fortsättning på projektet Dream Academy, en workshop-turné där Jimmy och Fredrik har åkt runt till finskspråkiga musikgymnasier för att tillsammans med eleverna skriva och spela in musik på svenska.

Under de tre första åren som Dream Academy pågick skrev de finska eleverna närmare 40 låtar på svenska och projektet blev ett ”brand” i musikgymnasierna i Finland.

Egentligen känner man inte personen man ska jobba med innan man hör låten

Det senaste projektet, Dream Academy Norden, föddes när Fredrik och Jimmy funderade över hur man kunde få finskspråkiga elever ännu mer motiverade och öppna för att lära sig svenska och andra språk.

- Dream Academy Norden tar de finskspråkiga eleverna ut ur den inhemska bubblan. De får genom musiken träffa andra nordiska elever, de bor hemma hos sina vänelever och de skriver och spelar in musik tillsammans med dem.

- Plötsligt inser eleverna att de faktiskt kan och vill göra sig förstådda på svenska i Norden och ser nyttan med att lära sig kommunicera. Samtidigt är musiken en väldigt mjuk och bra ingång till ett språk.

- När vi jobbar kreativt med musik på det här sättet kommer eleverna väldigt nära varandra på en kort tid. Det är från noll till hundra på några dagar och det skapar en hunger efter mer.

Under projektets gång dokumenterades processen och nu finns resultatet, en tolvdelad kortdokumentärserie, tillgänglig på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln