Kraftig ökning av svartmunnad smörbult i Östersjön
Över 1 800 fiskar av arten svartmunnad smörbult har fångats vid provfiske utanför Nynäshamn, i Sverige.
Vid motsvarande fiske för fyra år sedan fastnade bara en smörbult i näten.
- Trots att vi hade väntat oss fler svartmunnade smörbultar blev vi faktiskt lite förbluffade när vi i år drog upp näten och de var helt fulla av smörbultar, säger Susanne Tärnlund, forskningsassistent vid Sveriges lantbruksuniversitet, i ett pressmeddelande.
Svartmunnad smörbult, som ursprungligen kommer från Svarta havet och Kaspiska havet, betraktas som en främmande och invasiv art.
Kan bli ett allvarligt hot mot Östersjöns inhemska fiskarter och ekosystem
Fisken kan utvecklas till ett allvarligt hot mot Östersjöns inhemska fiskarter och ekosystem.
Den svartmunnade smörbulten har spridit sig till stora delar av Europa och Nordamerika, troligtvis via fartygens barlastvatten.
Fisken är 10-25 centimeter lång, har ett kraftigt huvud och oftast en karakteristisk svart fläck på främre ryggfenan.
I fjol somras gjordes världens nordligaste officiellt registrerade observation av svartmunnad smörbult utanför Brahestad
I Östersjön påträffades fisken för första gången år 1990 i Polen, och
de första observationerna i Finland gjordes år 2005.
Främmande invasiv fiskart från Svarta havet och Kaspiska havet
Den är inte stor men den påträffas i täta bestånd i Östersjön. Den svartmunnade smörbulten håller på att erövra strandvattnen. På vilt- och fiskeriinstitutet är man oroad eftersom den här främmande smörbulten ökar i så snabb takt.
– Den kan rubba hela ekosystemet i Östersjön, säger specialforskare Lauri Urho på institutet.
Den svartmunnade smörbulten är en främmande så kallad invasiv art. Den har kommit hit i fartygens barlaster.Den nya arten kan bli över 20 cm lång.

Den första svartmunnade smörbulten påträffades i våra vatten för drygt fem år sedan. Nu har populationen vuxit explosionsartat.
Senaste veckoslut arrangerade fiskeföreningen, Skes, en FM-tävling i smörbultfiske i Helsingfors.
I den allmänna klassen deltog 22 fritidsfiskare och de drog upp över 1200 smörbultar på drygt fyra timmar.
– Inte behöver du något flöte det räcker med lina, tyngd och krok plus en mask, säger vandabon Kristian Kankare som tog silver i tävlingen med 127 smörbultar.
Förökar sig snabbt
Ännu för några år sedan var den här arten okänd hos oss. Den svartmunnade arten har en kusin i Östersjön. Den svarta smörbulten förekommer här.
– Den svartmunnade smörbulten är dubbelt större än den "vanliga" smörbulten och den håller på att slå ut sin kusin, säger Lauri Urho.
Nykomlingen äter små snäckdjur och musslor.
– Men den äter också fiskrom och fiskyngel, säger Lauri Urho.
Vid tävlingen under veckoslutet fiskade man totalt närmare 1500 smörbultar. Bara tre stycken var av den sedvanliga svarta arten.
– Nog var det en överraskning för mig eftersom jag fiskade i Brunnsparken på ett två meter brett område och fick 80 smörbultar från det stället, säger Kristian Kankare.
Forskare i både Finland och Sverige har börjat undersöka nykomlingens framfart i Östersjön.
Provfiske i Brunnsparken
Svenska Yle provfiskade på onsdagen i Brunnsparken. På 30 minuter fick vi två svartmunnade smörbultar och två mörtar. Orsaken till att det inte blev fler smörbultar var att vi använde ett vanligt mete med flöte, inte som experten Kristian Kankare som fiskade utan flöte med en krok och mask längs bottnen.
Den svartmunnade smörbulten liknar vid första ögonkastet en gärs eller en liten lake. Vid närmare bekantskap med fisken hittar man den kännspaka svarta pricken i ryggfenan.
På finska finns pricken med i namnet. Den heter "mustatäplätokko" på finska .
I Polen har beståndet blivit så rikligt att man har börjat fiska smörbultar för konsumtion. Den kommer ursprungligen från Kaspiska havet och Svarta havet. Där fiskar man svartmunnad smörbult till föda.