Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Böcker och bokprat på mässan - vad du inte ska missa!

Från 2017
bokmässan
Bildtext Mässvimmel

Bokmässan börjar på torsdag morgon och pågår fram till söndag kväll. Det betyder fyra dagar julafton för bokälskare och läsare. Här får du kulturredaktörernas bästa tips om vad det kan löna sig att se och höra på årets mässa.

Kia Svaetichin:

Jag älskar bokmässor och "vår egen" bokmässa i Helsingfors ser jag extra mycket fram emot i år. Det bästa är att höra intressanta författare från hela världen berätta om sitt skrivande och sina böcker, eller andra intressanta diskussioner som man råkar stöta på.

Helt bäst är det då man råkar på något intressant som man inte ens visste att skulle finnas där och så kan man bara stanna kvar och lyssna.

Men jag ser mycket fram emot Speeddating med Mickiss (Christoffer Strandberg) på Edith Södergran-scenen på torsdagen kl 10.30. Mickiss träffar bland annat Adrian Perera, Eva Frantz, Jolin Slotte och Sineád Obrey.

Mickiss skärmdump
Bildtext Mickiss speeddejtar författare

Oerhört spännande blir det på samma Södergran-scen följande dag, alltså på fredagen kl. 17 då delas nämligen Svenska Yles litteraturpris ut och man får träffa årets pristagare.

Sedan ser jag mycket fram emot att få lyssna på ett författarsamtal med den norska författaren Geir Gulliksen på söndagen 16.30, också på Södergran-scenen, där han pratar om hur ett äktenskap faller i små bitar då en tredje part dyker upp.

Allt innehåll från Södergran-scenen streamas ju på arenan, så det gör inget om du inte kan fysiskt vara på bokmässan, en stor del av det svenska programutbudet kan du ändå ta del av!

Ylva Perera:

Jag ser fram emot att haffa spännande tidskriftsnummer och bläddra i reahögar. När det gäller programmet är jag ganska ointresserad av regelrätta säljsnack om enskilda böcker, men det ordnas en hel del tematiska samtal som intresserar.

Där kan jag nämna till exempel Selma Gušićs diskussion med Nina Nyman om normkritik i skolor på torsdag kl.13 och Sabine Forsbloms och Mikael Crawfords diskussion om utsatta öden i Östnyland kl 18.

Jag ser också fram emot paneldiskussionerna om kritik, fredag kl.18, och kulturtidskrifter, lördag kl.16.30, Adrian Perera och Maïmouna Jagne-Soreaus samtal om postinvandrarlitteratur, fredag kl.19, och de feministiska serietecknarna Ulla Donner och Bim Erikssons samtal om mental ohälsa i serieformat på söndag kl. 14.

Dessutom ordnas en hel del intressanta samtal om historia och historieskrivning.

Illustration.
Bildtext Ulla Donner Spleenish
Bild: Ulla Donner

Själv kommer jag i egenskap av författare att tala om att skriva om unga kvinnor som söker både närhet och avstånd med Jolin Slotte och Maryelle Steffansson på lördag kl. 11 samt föra två samtal i egenskap av litteraturvetare - ett om dikt och politik med Gunilla Hemming och Clas Zilliacus på fredag kl.14, och ett om bildning och demokrati med Joel Backström kl. 14.30, och de ser jag givetvis också fram emot.

Jag föredrar samtal som handlar om något tematiskt, gärna aktuellt politiskt GENOM att tala om litteratur, inte samtal som bara går ut på att “presentera” en ny bok.

Lyckligtvis finns det rätt många samtal av det slag jag efterlyser på årets mässa, så jag är glad! Sen gäller det bara att komma ihåg att ett 30 minuters samtal i en bullrig mässhall inte nödvändigtvis är där de djupaste sanningarna hinner formuleras… men en och annan insikt brukar lyssnandet ändå kunna medföra.

Sen, förstås, eftersom jag nu inte bor i Finland blir bokmässan givetvis en chans att se en massa finlandssvenska litteraturbekanta i komprimerat format, vilket blir kul om än potentiellt lite utmattande!

Allt innehåll från Södergran-scenen streamas på arenan, så du kan ta del av programutbudet var än du befinner dig!

Marit Lindqvist:

Det bästa med bokmässor är egentligen att strosa runt och stanna till när man stöter på något som verkar vara intressant.

Ibland kan det vara en författare eller en bok man aldrig hört talas om som väcker ens intresse, ibland kan det vara en diskussion som tar oväntade riktningar som stannar kvar i ens minne.

På torsdag kväll kl. 17.30 styr jag kosan till Tottiscenen där Monika Fagerholm diskuterar vad bokbranschen kan lära av andra branscher. I samtalet deltar taxichauffören och författaren Benjamin Laustiola samt författaren Lars Strang med ett förflutet som VD i näringslivet.

Författaren Monika Fagerholm i Ekenäs. 2016.
Bildtext Monika Fagerholm
Bild: Yle/Mi Wegelius

Och jag stannar kvar vid Tottiscenen för att kl. 18.30 lyssna på gänget bakom ”Posterstories” – illustrerade noveller i affischformat.

Till fredagens fröjder hör en diskussion om kontakterna mellan Finland och Bulgarien och vilken roll länderna spelat i varandras historia. Tottiscenen kl. 12.30.

Samma kväll kl. 17 delas Svenska Yles litteraturpris ut på Edith Södergran-scenen, och före det kan man ta del av en diskussion om läsning och välbefinnande tillsammans med Mathias Rosenlund och Katarina Fagerström.

Bastun som tema och motiv i den finländska litteraturen är temat för en diskussion på Mika Waltari-scenen på lördag kl. 17 – det låter intressant.

Män som badar bastu
Bildtext Högläsning i bastu?
Bild: Yle videostill

I år är det Finlands tur att vara värd för Nordiska rådets prisgala som går av stapeln i Helsingfors onsdagen den 1 november. De allra flesta av kandidaterna till Nordiska rådets litteraturpris och Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris är på plats på bokmässan på söndag, och man kan höra dem på såväl Edith Södergranscenen som på Minna Canth-scenen.

Anne Hietanen:

I ärlighetens namn representerar bokmässan allt det jag tycker minst om när det kommer till bokindustrin. Ja, det är just det där med industri och marknad jag ogillar.

Jag vill umgås med texten, inte nödvändigtvis se hur underhållande/smart/karismatisk textens upphovsmakare är. Dessutom är stora folkmassor nödvändigtvis inte heller en bokmals högsta dröm.

Men, med detta sagt är bokmässan ändå fantastisk, kanske just för att så många av oss bokälskare trotsar vår sociala obekvämhet och på något sätt lyckas samla oss och samlas för att samtala om det vi älskar mest - böcker.

Jag tänker absolut glutta på Dan Brown som lyckats med konsttycket att få motvilliga läsare att hetsläsa bok efter bok.

författaren dan brown sitter i ett bibliotek
Bildtext Dan Brown sitter och väntar på att få komma till Helsingfors
Bild: © Quim Vives

Om man googlar ordet cliffhanger borde man genast hitta Dan Browns ansikte. Jag säger inget om huruvida Browns texter är skönlitterärt intressanta, jag säger bara att han är värd ett stort tack för att han väckt läsglädje hos miljontals människor.

Dan Brown uppträder endast en gång under mässan och det blir på lördag kl 14 i sal 101. (Till det tillfället hade WSOY obligatorisk anmälan och salen är fullbokad. Men du kan ju fråga om ströplatser på plats)

På Edith Södergran-scenen på fredag kl. 18 tänker jag lyssna på ett samtal under rubriken ”Kritiken i kris”. Tatjana Brandt, Pia Ingström och Vilhelmina Öhman diskuterar med Mathias Rosenlund. Vansinnigt spännande ämne.

Vid närmare eftertanke kan det väl hända att jag på lördag ändå glömmer bort Dan Brown och satsar krutet på livepoddandet med min kollega Ida Henrikson. Samma scen och tiden är kl 16. Vi kommer också att ha en gäst och denna gång är det ingen mindre än Kjell Westö.

Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla
Bildtext Bokpodden Hietanen & Henriksson
Bild: Björn Karlsson

På söndag tänker jag lyssna på en diskussion om mental ohälsa, serier och feminism. Edit Södergran-scenen kl. 14.

Ps. Om du verkligen googlar cliffhanger får du se Sylvester Stallone, inte Dan Brown.

Anna Dönsberg:

Bokmässan är en marknad där jag kan vandra runt, kolla in böcker och bekanta och kanske fastna för någon intressant diskussion.

Men i vimlet kan det vara krävande att lyckas koncentrera sig på kloka resonemang. En stor mässhall är inte den bästa omgivningen för djupa tankar.

Så därför tänker jag att om jag hade små barn i sällskap så skulle jag besöka Tottiscenen på torsdag kl 12 för att höra när Unga teatern väcker Mördarens apa och Sampo - ett vinteräventyr till liv i ett interaktivt äventyr med musikaliska inslag. Det är en work-shop där man själv får väcka böcker till liv genom ordkonst. En bra början i mässvimlet.

Trupmetuppvaktning
Bildtext Jacob Wegelius Mördarens apa i Unga teaterns regi
Bild: Tani Simberg

Den som är nyfiken på årets Nobel-pristagare kan gå och lyssna till Helene Bützow som översatt Kazuo Ichiguros The Buried Giant till finska. Romanen Begravd jätte lär inte vara så enkel, så det kan vara intressant att höra översättarens funderingar.

För Ichiguro själv lär inte dyka upp i Helsingfors i brådrasket. Bützow kan man höra på torsdag kl 14 på Mika Waltari - scenen.

Ett roligt grepp på litteratursamtal Katarina Fagerströms terapisoffa där författare får lätta sitt hjärta. Rubrikerna är ”Det är värst de första 56 åren”, fredag kl. 19.30, ”Det är en jävligt jobbig tid vi lever i”, lördag kl 15, och ”Starka kvinnor på gränsen till sammanbrott” på lördag kl.15.30.