Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Elbussarna har varit en succé i Åbo

Från 2017
buss
Bild: Yle/Philip Stenkula

De sex stycken elbussar som trafikerar rutten mellan hamnen, Salutorget och flygplatsen har varit en succé, berättar man vid kollektivtrafikbyrån i Åbo.

Åbo var den första staden i Finland att ta i bruk elbussar på en enskild linje förra året. Före det hade elbussar endast använts i testsyfte eller som ett komplement till övrig kollektivtrafik.

- Vi tog ett modigt steg förra året, som har visat sig vara både rätt och sporrande, säger kollektivtrafikchef Sirpa Korte.

Åbobussarna toppar också internationell jämförelse

Under årets lopp har bussarna kört sammanlagt 300 000 kilometer och transporterat 500 000 passagerare.

Åbobussarna klarar sig också väl i en internationell jämförelse som den Europeiska unionen och den internationella kollektivtrafikorganisationen UITP låtit göra, där elbusstrafiken i 60 olika europeiska städer och närområde utvärderades. Åbobussarnas dagsprestanda har varit längre än i någon annan stad som är med i jämförelsen.

Mindre utsläpp, utgifter och ljud

Orsaken till att man har skaffat elbussar till Åbo är både miljömässiga och ekonomiska. Åbo stad har haft höga målsättningar att minska på utsläppen i trafiken och elbussarna är ett led i den här utvecklingen. Bussarna är dessutom tysta.
Bussarnas inköpspris är högre, men driftskostnaderna är lägre.

Bussarna har skaffats med hjälp av finansiering som beviljats av stadsstyrelsen och Arbets- och näringsministeriets investeringsstöd.

Diskussion om artikeln