Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland reste sig i VM-kvalet – brände läge att avgöra

Från 2017
Uppdaterad 26.10.2017 06:48.
Nico Rönnerg var Finlands bästa målskytt mot Luxemburg.
Bildtext Nico Rönnerg var Finlands bästa målskytt mot Luxemburg.
Bild: Julien Garroy

Finland fick sista anfallet i VM-kvalpremiären, men lyckades inte fullborda den heroiska slutspurten. I stället blev det oavgjort i den spännande matchen mot Luxemburg. "I anfallsspelet saknades mycket", säger förbundskaptenen Kaj Kekki till Yle Sporten.

I kväll inledde Finland sitt VM-kval i handboll. Motståndet var bekant. Förra året slog Finland Luxemburg i ett dubbelmöte för att ta sig till det egentliga EM-kvalet.

Då blev det blåvit seger, men i VM-kvalpremiären fick Finland nöja sig med oavgjort. Med tanke på hur matchen utvecklade sig var det inte ett så tokigt resultat för finländsk del.

Finland kom till spel med bland annat yttern Teemu Tamminen borta – och uppförsbacken blev tidigt brantare. Luxemburg hade grepp om ledningen och gick till pausvila med 14–10.

Låg under med fem mål

Framför bland annat förre statsministern Alexander Stubb reste sig Finland ändå efter paus. Med några minuter kvar låg Finland under med 23–18, men i det dramatiska slutskedet knappade gästerna in försprånget och kvitterade till 23–23 med en minut kvar.

Efter ett misslyckat hemmaanfall fick Finland chansen att fullborda vändningen med matchens sista anfall. Förbundskaptenen Kaj Kekki tog timeout och Finland kom också till ett sista skottläge, men Nico Rönnberg brände läget.

– Vi tog timeout, tog ut målvakten och gick ut för att vinna. Det trycket måste spelarna kunna hantera. Vi kom till ett bra läge, men skottet gick inte in, säger Kekki till Yle Sporten.

"Var svaga framåt"

Därmed startade kvalet med ett kryss. Kekki säger att han inte är nöjd med spelet under stora delar av matchen.

– Vi var ganska svaga framåt. Vi fick inte till speluppbyggnaden, tog dumma beslut och gav initiativet till dem. Vi gjorde det svårt för oss.

Hur ser du på oavgjort mot Luxemburg? Är det ett resultat som man kan vara nöjd med?

– Slutforceringen är jag nöjd med. Där visade en del spelare att de trodde på det hela vägen. Det var bra, men i anfallsspelet saknades mycket överlag. Försvarsspelet och målvaktsspelet var godkänt.

Kaj Kekki, 2016.
Bildtext Kaj Kekki.
Bild: All Over Press

Tamminen med på torsdag igen

På lördag väntar Ryssland hemma i Vanda för Finland. I morgon reser landslaget hem och fortsätter lägret i Lojo.

Då ansluter Teemu Tamminen och Max Granlund till truppen.

– Vi har inte fokuserat på Ryssland ännu. Vi ska kolla på video från den här matchen och sedan titta framåt. Men alla vet väl att det blir tufft motstånd, säger Kekki.

Resultat, VM-kval:

Luxemburg–Finland 23–23 (14–10)

Finlands målskyttar: Nico Rönnberg 5, Benjamin Helander 4, Roni Syrjälä 3, Robin Granlund 3, Theo Westerlund 2, Fredrik Forss 2, Joacim Broman 1, Oscar Kihlstedt 1, Anthony Hellakoski 1, Richard Sundberg 1

Diskussion om artikeln