Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Politiker i Jakobstad om flygbolaget Nextjets emission: "Jag säger varken bu eller bä"

Från 2017
Uppdaterad 13.12.2018 12:56.
Nextjet
Bild: Nextjet

Det kommunala energibolaget Herrfors Ab i Jakobstad utökar sitt ägande i det svenskregistrerade flygbolaget Nextjet. Solving Ab i Pedersöre går också in som delägare i bolaget.

Nextjet försöker via en nyemission på 40 miljoner kronor förbättra förutsättningarna för en fortsatt flygverksamhet. Nextjet flyger i Österbotten från Kronoby flygplats till Arlanda.

Den svenska Transportstyrelsen har gett Nextjet en tillfällig operativ licens till mitten av november. Ett beslut i någon riktning väntas på fredagen av Transportstyrelsen.

Eventuellt kan det bli fråga om en förlängning av det tillfälliga tillståndet för att ge Nextjet mera tid att få ordning på ekonomin.

Majoriteten av Nextjet ägs av finska bolag

Nextjet har en plan att förbättra ekonomin och den omfattar både en nyemission som verkställdes på en extra bolagsstämma den 16 oktober och försäljning av två flygplan .

Det har inte gått att få bekräftelse av bolagets ledning hur det ligger till med försäljningen av flygplanen.

Resultatet av bolagsstämman innebär att aktiebolagen Herrfors, Solving, Air Åland och Alandia Air alla går in med 10 miljoner kronor, sammanlagt 40 miljoner kronor.

Aktiekapitalet är efter höjningen drygt 42,6 miljoner kronor. Den summan skall jämföras med bolagets kortfristiga skulder som var 111 miljoner kronor enligt bokslut.

Herrfors äger 23 procent av Nextjet

Nextjets nuvarande vd Magnus Ivarsson är fortfarande den största enskilda ägaren i Nextjet efter nyemissionen med sina 28 procent. Han satsade ingenting i nyemissionen.

De övriga ägarna är finska bolag. Herrfors har 23 procent, Solving 15, Air Åland 19 och Alandia Air 15 procent.

Tvivel på att ekonomin långsiktigt är i balans

Privata bolag får sätta sina pengar på vilka projekt de vill. När det gäller Herrfors Ab, som är ett kommunägt energibolag, är frågan lite mer komplicerad.

Alla hushåll och företag som är anslutna till Herrfors Ab är med och betalar satsningen i ett flygbolag om de vill eller inte.

Arne Karyd är en svensk flygexpert som Yle Österbotten tidigare intervjuat i turerna kring Nextjet och han är mycket tveksam till hur långt 40 miljoner kronor räcker.

- Ja inte räcker de länge, det är fullständigt otillräckligt vad jag kan se eftersom man vid årets ingång hade behövt 111 miljoner kronor för att komma till noll, säger Arne Karyd.

Viktigt att hålla Kronoby flygplats vid liv

Stadsdirektör Kristina Stenman i Jakobstad betonar starkt betydelsen av Kronoby flygplats för näringslivet i Jakobstadsregionen.

Stenman vill inte i offentligheten gå in i en diskussion om det är en angelägenhet för ett kommunalt energibolag att äga närmare en fjärdedel av ett flygbolag.

Ett flygbolag som huvudsakligen opererar i Sverige och ådragit sig skulderna där.

Kristina Stenman
Bildtext Kristina Stenman.
Bild: Nathalie Lindvall

- Verksamhetsförutsättningarna är bättre än förr, nu är de tryggade genom nyemissionen, säger stadsdirektör Kristina Stenman.

- Det här är en bra och stabil grund att gå vidare på.

Politiker vill inte svara

Peter Boström (SFP) är stadsstyrelsens ordförande i Jakobstad, styrelseordförande för Herrfors och hela Katternökoncernen och styrelseordförande i Nextjet .

Han har inte gått att nå för en kommentar till nyemissionen och inte heller i samband med de tidigare turerna kring Nextjet.

Läget är inte heller mycket bättre när det gäller andra politiker i Herrfors styrelse. Tystnaden är total, mer eller mindre.

- Jag säger varken bu eller bä, säger Lars Björklund (SDP)

- Jag kan inte svara på nånting eftersom allt jag hört, hör jag av dig.

Lars Björklund kom med i Herrfors styrelse efter vårens kommunalval.

Diskussion om artikeln