Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brasiliens president klarade sig undan riksrätt igen

Från 2017
Uppdaterad 26.10.2017 07:48.
En knapp majoritet i kongressen räddade president Michel Temer från korruptionsåtal
Bildtext En knapp majoritet i kongressen räddade president Michel Temer från korruptionsåtal
Bild: EPA-EFE/Joedson Alves

Brasiliens president Michel Temer klarade sig än en gång undan riksrätt för korruption då kongressen i natt tog ställning till anklagelserna.

Temer behövde stöd av minst en tredjedel av ledamöterna i underhuset. Två timmar in i omröstningen nådde han de 171 röster som krävdes.

Då hade 151 ledamöter röstat för att han skulle avstängas från sin tjänst och ställas inför riskrätt. Till slut stod siffrorna 251 för Temer och 233 emot.

Temer kom undan liknande åtal senast i augusti då de konservativa i kongressen friade honom.

"Värre än förra gången"

Temer riskerade denna gång åtal för korruption och för att ha lett en kriminell organisation, något som han bestämt förnekade.

- Dessa anklagelser var sköra, oprofessionella och värre än förra gången, sade den konservativa ledamoten Celso Russomano.

Oppositionen försökte in i det sista skjuta upp omröstningen, men förgäves.

- Jag röstar med 90 procent av brasilianarna som redan har dömt Temers styre som korrumperat, säger vänsterledamoten Luiza Erundina.

Dilma Rousseff och Michel Temer under en gemensam presskonferens 29.3.2016
Bildtext Temer efterträdde Dilma Rousseff som avsattes i maj i fjol på grund av maktmissbruk
Bild: EPA/FERNANDO BIZERRA JR

Andra gången inom tre månader

Det här var alltså redan andra gången på tre månader som Temer slapp korruptionsåtal men trots att den konservativa presidenten lyckades övertala en liten majoritet så befinner han sig fortfarande i en svår ställning med katastrofalt lågt stöd i opinionsmätningar.

Endast tre procent av de tillfrågade stödde Temer i en opinionsmätning nyligen.

Hans skandalomsusade regering är svagare än någonsin och flera ministrar har varit tvungna att avgå.

Inga reformer?

Presidenten har tappat så mycket politiskt kapital att han knappast lyckas driva igenom sin omstridda pensionsreform och ett ekonomiskt reformpaket som skulle innebära ny arbetslagstiftning.

Temer har under de gångna veckorna försökt samla stöd genom att utlova förmåner, titlar och lokala projekt till sina anhängare i kongressen.

Många anser fortfarande att Temer saknar legitimitet eftersom han kom till makten som en impopulär vicepresident efter att hans föregångare, president Dilma Rousseff i fjol avsattes på grund av maktmissbruk.

AP, Reuters

Diskussion om artikeln